Кадър от "Нимфоманка". Снимка: Арт фест

Румъния забрани втората част на скандалния филм на режисьора Ларс фон Триер "Нимфоманка" ("Nymphomaniac Vol. II"), който трябваше да влезе в румънските кина от 7 февруари, съобщава информационният сайт Зиаре, като отбелязва, че това е единствен случай в Европа.

Националният център по кинематография постави продукцията в категорията "забранено за лица под 18 години и забранено за прожекция пред публика". В тази категория се включват филми, които съдържат "сцени, показващи детайлно и открито сексуалния акт", "сцени с прекомерно съдържание на жестокост и садизъм" и "порнографски филми", пише БТА

"Комисията ще издаде удостоверение за класификация на 30 януари. Засега съобщението беше направено само по телефона, като предстои дистрибуторът "Independenta Film" да внесе контестация веднага след като получи официално уведомление", се посочва в комюнике, цитирано от Зиаре.

Представители на дистрибутора заявиха, че Румъния е единствената страна в Европа, в която това се случва.

"Нимфоманка" е последният филм на режисьора Ларс фон Триер, който не за първи път провокира зрителите. Първата част на филма - "Nymphomaniac Vol. I" - се разпространява в Румъния от 17 януари.

У нас филмът може да се гледа от март месец, когато ще се случи 18-ото издание на София Филм Фест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase