Кадър от "Американска схема". Снимка: Александра филмс

Състезанието за "Оскар"-ите се пренася в Дома на киното, където започват прожекции на номинирани филми.  До връчването на престижните американски награди за 2013 г. остава близо месец.

Домът на киното е подготвил за българските зрители селекция от номинирани заглавия. От днес до самата церемония на 2 март киноманите ще имат възможност да изживеят надпреварата за отличията на Американската филмова академия, отбелязват киносалона.

С най-много номинации е "Американска схема" на Дейвид О. Ръсел, за когото това е трето участие в надпреварата. Номинациите са за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий,монтаж, костюми, актьор и актриса в главна и в поддържаща роля - Крисчън Бейл, Ейми Адамс, Брадли Купър, Дженифър Лорънс.

"Вълкът от Уолстрийт" се състезава за най-добър филм, режисура, адаптиран сценарий, актьор в главна роля, актьор в поддържаща роля. В този напрегнат трилър Мартин Скорсезе ни среща с брокер от "Уолстрийт", отдал се на измами и разгулен живот - в ролята Леонардо ди Каприо.

"Гравитация" на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон, известен със смели филми, вглеждащи се в дълбините на човешката душа, се състезава за най-добър филм, режисура, актриса в главнароля - Сандра Бълок, операторско майсторство, монтаж, оригинална музика.

"Син жасмин" на Уди Алън е кандидат за титлите за най-добър оригинален сценарий, актриса в главна и в поддържаща роля - КейтБланшет и Сали Хокинс.

"Истинският Люин Дейвис" на братя Коен, с Голямата награда на журито в Кан, е силен претендент в категориите операторско майсторство и звук. "Тя" - последният филм на Спайк Джоунз, познат с "Да бъдеш Джон Малкович" и "Адаптация", е с номинации за най-добър филм, сценарий и музика.

"Филомена" на Стивън Фриърс се състезава за "Оскар" за най-добър филм, най-добър адаптиран сценарий, най-добра актриса в главна роля - Джуди Денч, и музика.  "У дома през август" на Джон Уелс донася номинация за най-добра главна роля на Мерил Стрийп, с което тя чупи рекорда за брой номинации - 18, и за поддържаща роля - на Джулия Робъртс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase