Кадър от "Виктория". Снимка: Димитър Варийски

Непосредствено след световната си премиера на фестивала "Сънданс" в Парк Сити, САЩ, дебютният пълнометражен игрален филм "Виктория" на Майа Виткова ще има европейска премиера в основния конкурс на 43-ия Международен филмов фестивал в Ротердам и скандинавска премиера в конкурса за най-добър дебютен пълнометражен филм на 37-ия Международен филмов фестивал в Гьотеборг, съобщава Националният филмов център.

В "Сънданс" в средата на януари "Виктория" ще се състезава с 11 филма от цял свят. В Ротердам, често сравняван по значимост с големите европейски фестивали в Кан, Венеция, Берлин и Локарно, българската продукция е в конкурса Hilvos Tiger Award Competition с още 14 филма от цял свят.

В конкурса "Златен Тигър", фокусиран върху съвременното независимо кино, където ще бъде показан "Виктория" за първи път в Европа, по регламент участват само дебютни или втори творби на режисьори.

Фестивалът в Гьотеборг, създаден през 1979 г., е най-престижният скандинавски филмов форум. "Скандинавският филмов пазар", част от фестивала от 2000 г., се е превърнал в основен център за представяне и купуване на най-новите международни филмови продукции. В Гьотеборг "Виктория" ще участва наравно с още седем филма от цял свят в конкурса "Международна награда за най-добър дебютен филм Ингмар Бергман" - на името на легендарния шведски режисьор.

В рамките на две седмици "Виктория" ще има общо 13 прожекции пред международна аудитория на три престижни световни фестивала.

По думите на старшия програматор на фестивала в Сънданс Джо Найн "Виктория" е "едновременно интимен и епичен филм, а Майа Виткова - ярък талант, който използва драматично завладяващ, визуално изобретателен и пълен с метафори и ирония стил".

"Като представител на ново поколение режисьори от Източна Европа, Виткова предлага нова, лична гледна точка върху надеждите и мечтите както на своето, така и на поколението на своите родители", посочва експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase