Снимка: Reuters
fallback

С анимационния филм "Веселякът" на Анри Кулев (1987) и документалния "Броени дни" на Георги Стоев-Джеки (1977/)- носители на "Златен ритон", тази вечер в Пловдив ще бъде открит 20-ият фестивал на българското неигрално кино, съобщават организаторите.

Над 100 филма участват в юбилейното издание на "Златен ритон". В конкурсната програма са 41 документални и 13 анимационни продукции, а в информационната - 27 филма. Предвидени са и три ретроспективи - два филма в памет на Рангел Вълчанов, осем анимационни заглавия в памет на Пенчо Богданов и 13 продукции, носители на голямата награда "Златен ритон" от първото издание на фестивала през 1975 г. досега.

Режисьорът Михаил Мелтев е председател на журито. Филмите ще оценяват още Весела Данчева - режисьор и аниматор, Влади Киров - писател и сценарист, Георги Арнаудов - композитор, Весела Статкова - преподавател по мултимедия и визуална реалност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Близо 2000 филма са били в програмите на "Златен ритон" от основаването му през 1975 г. и след прекъсването от 1989 до 1998г. - по около 80-100 заглавия на издание, припомня Ирина Канушева от Националния Филмов Център.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback