Снимка: София Филм Фест

В края на годината у нас може да видим още един български игрален филм - "Отчуждение" на Милко Лазаров. Филмът тръгва от 14 декември в Дом на киното.

Историята ни среща с 50-годишен грък Йоргос (гръцкият актьор Христос Стергиоглу), който прекосява границата със старомодната си кола. Той идва в България да купи бебе. В багажника е приготвил специален тайник, в който да пренесе малкото. В отдалечена къща в планината Йоргос, майката (Мариана Жикич), глухонемият й брат (Ованес Торосян) и акушерката чакат раждането. То започва в дъждовна нощ сред разразилата се буря.

В актьорския състав влизат още Неда Искренова, Ива Огнянова, Китодар Тодоров, Дора Маркова. Сценарият е на Милко Лазаров, Китодар Тодоров и Георги Тенев. Оператор е Калоян Божилов, сценограф - Ванина Гелева.

"Отчуждение" спечели две престижни награди на 70-ото юбилейно издание на кинофестивала във Венеция - специален диплом на "Европа синемас лейбъл" и наградата за най-добър режисьор на дебютен филм от Федерацията на европейските критици и критицитеот Средиземноморския регион.

След повече от 20 години "Отчуждение" е първият български филм с премиера на най-стария световен кинофестивал.  Продукцията заслужи наградата за най-добър български игрален филм на 17-ия "София филм фест" и Голямата награда в конкурса за първи и втори филм на 29-ия Международен кинофестивал във Варшава.

"Отчуждение" участва с успех на още много фестивали по цял свят, между които в Пусан /Южна Корея/, Сао Пауло, Талин, Tofifest.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase