Кадър от "Иконом на седем президенти". Снимка: Киномания

Не е лесно да влезеш в Белия дом, особено ако си чернокож, а расовите размирици в САЩ тепърва набират сила. Именно за тази епоха и този конфликт ще ни разкаже режисьора Лий Даниълс в „Иконом на седем президенти“.

Проблемите са разказани през очите на Сесил Гейнс (Форест Уитакър), дал 34 години от живота си да обслужва държавните глави в САЩ. Всъщност това е истинска история на реално съществуващия иконом в Белия Дом – Юджийн Алън.

Сюжетът ни връща още във времето на плантациите, когато малкият тогава Сесил остава без баща. Убива го белият му господар пред очите на детето. Тежката загуба за малкото момче, му дава шанс да започне работа като домашен прислужник и постепенно да се учи на занаят. След служба в няколко добри хотела, където уменията му нарастват, той има късмета да сервира на човека, който отговаря за персонала в Белия дом.

Така се отварят вратите към къщата на президентите в САЩ. Държавните глави са представени максимално обрано. И ако си мислихме, че ще научим нещо повече от кухнята в Белия дом, то по-скоро филмът ни вкарва в проблемите на цветнокожите, които им се налага да изтърпят много обиди, докато извоюват своето достойно място в обществото. А иконома ще трябва да е невидим, въпреки че пред очите му, се решават въпроси, засягащи него, близките му, сънародниците му.

Държавните глави ще кажат емблематичните си реплики, с които историята ще ги запомни. Но акцентът ще падне върху тревогите в семейството на Сесил - какво губят неговите близки, докато той посвещава живота си за Белия дом.

Ролите във филма са поверени неслучайно на най-успелите чернокожи в САЩ. Опра Уинфри играе съпругата на Сесил, Марая Кери – неговата майка. Сред колегите му в Белия дом е и Лени Кравиц, който (на шега) получава продложение да направи музикална група, с която да свири на президентите и техните близки.

Сред актьорите, които влизат в ролята на държавни глави, ще видим Джон Кюсак, Алън Рикман и Робин Уилямс.

Филмът, като че ли неслучайно и открива Киномания, тъй като именно у нас в момента проблемите с расовите предразсъдъци, покрай сирийските бежанци, предстоят.

"Иконом на седем президенти" може да се види още на 16 ноември в Дом на киното от 18.30 часа, както и на 23 ноември в кино Одеон от  20.30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase