Кадър от "Мечешките острови". Снимка: Позор ООД

Чешкият документалист Мартин Ришави лично ще представи последния си филм „Мечешките острови”, част от програмата на фестивала Sofia Biting Docs.

Прожекцията е на 11 октомври в Червената къща.

Заснет сред мразовития пейзаж на Северния ледовит океан, филмът среща зрителите с група авантюристи, отдали живота си на безкрайната снежна пустош край устието на река Колима.

От септември до май температурите на островите са отрицателни, като през януари и февруари рядко се покачват над минус 30. При тези тежки условия Ришави следва мъжете, които се грижат за природния резерват. Режисьорът успява да ги накара да споделят за своите неволи и радости, съпреживява с тях тежките дни и заснема уникални кадри, които българските зрители ще имат възможност да видят.

След края на прожекцията, ще се състои среща-разговор с документалиста.

Мартин Ришави завършва първо биология в Карловия университет в Прага, а след това и драматургия във ФАМУ. В момента оглавява департамента по драматургия във ФАМУ. От средата на 90-те изследва живота в слабонаселени области във Виетнам и Сибир, където снима и голяма част от документалните си филми.

През 2008г. е отличен с литературната награда Magnesia Litera за книгата си „Пътешествие до Сибир”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase