Фьодор Бондарчук. Снимка: Reuters

В Москва се състоя предпремиерна прожекция на филма на режисьора Фьодор Бондарчук за Втората световна война "Сталинград", който е заснет във формат 3D и е избран да представи Русия в надпреварата за наградите "Оскар", съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

"Сталинград" с бюджет 30 милиона долара, осигурени отчасти от руското правителство, е първият руски филм, заснет изцяло във формат 3D, пише БТА.

Съобразихме се с всички изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, за да може даден филм да участва в съревнованието за "Оскар", заяви един от продуцентите на "Сталинград" Александър Роднянски.

В съответствие с правилата на Американската киноакадемия, проектът, който кандидатства за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, трябва да е излязъл на екран не по-късно от октомври. Роднянски поясни, че две копия на филма са били показани в Санкт Петербург, а "Сталинград" ще се появи по екраните в цялата страна на 10 октомври. Не се страхуваме от дисквалификация, отбеляза той.

Фьодор Бондарчук сподели, че не желае да прави преценка на шансовете филмът да спечели "Оскар". Режисьорът припомни, че филмът бе показан пред зрители във Волгоград (бившия Сталинград) и отношението на публиката бе доброжелателно. Местни зрители уверили, че много от описаните във филма събития са се случили в реалния живот. Получи се удивителна обратна връзка, каза Фьодор Бондарчук.

Създателите на филма го определят като исторически екшън. Сценарият е адаптиран по книгата "Живот и съдба" от Василий Гросман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase