Кадър от "Аве". Снимка: София Филм Фест

С новото българско кино може да се запознаем по време на "Пътуващото лятно кино".  Филмовите истории ще бъдат показани в 32 български града и села на България, различни от тези през 2012, и ще предложи на зрителите над 16 заглавия. Сред тях са филми, които се случват напът - "Кецове", "Аве" и "Джулай".

Филмовото турне на БНТ бе доста добре прието миналата година. Стартът ще бъде даден в София на 12 юли, а финалът ще е на 6 септември в Созопол.

 Поводът националната телевизия да стартира проекта бе фактът, че летните кина у нас са единици, повечето от тях са в руини, а голяма част от младите хора до 25-годишна възраст никога не са ходили на лятно кино. БНТ привлече за свои партньори общините-домакини, като на местата, в които няма такива кина, бе предоставено пространство за прожекциите на открито.

Акцентът отново е новото българско кино, най-доброто от конкурсите за късометражни филми на млади автори „РепорТийн” и „София филм фест” и обичани хитове от последните 30 години. Ще видим още ретрокомедии като „Баш майсторът”, „Баш майсторът на море” и „Опасен чар”.

Прожекции ще има в Карлово, Кюстендил, Благоевград, Кърджали, Нови пазар, Балчик, Сливен, Костинброд, Криводол, Велико Търново, Елена и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase