Снимка: Александра филмс

Един от най-известните комиксови персонажи отново полетя на големия екран. Супермен за първи път се появи през 1938 г. Със син клин и червено наметало героят, идващ от планетата Криптон, става най-известен във версията с Кристофър Рийв през 1978 г., който десетина години по-късно е парализиран. Успехът на продукцията не е случаен, тъй като актьорът е първият, който успява да улови най-точно вътрешния свят на своя персонаж.

С трудната задача да освежи амплоато му сред герои като Батман и Спайдърмен се заема Зак Снайдър (“300“). За разлика от филма с Рийв, в „Човек от стомана“ няма да забележим задълбочено вникване в образа на Супермен. Актьорът, който го изиграва – Хенри Кавил (известен от сериала „Династията на Тюдорите“), впечатлява с мускулесто тяло. Важно условие за Супермен, но като че ли британецът е избран предимно заради външния си вид.

Баща му от Криптон е изпълнен от Ръсел Кроу, който не е особено впечатлителен в тази роля. Земните родители на Супермен са поверени на Даян Лейн и Кевин Костнър, където може да отбележим, че има повече ангажираност към образите.

Филмът се заиграва доста отгоре с нашумелите напоследък генетични опити, в които хората могат да се раждат каквито родителите им поискат, но загърбвайки истинската им отреденост. Така Кал-Ел се оказва първото отроче, родено в Криптон по естествен път, в което се крие и силата му.

Снайдър съсредоточава вниманието върху планетата Криптон и причината Кал-Ел да е на Земята. Акцентира върху времето на порастване на Супермен и отношенията му със земните му родители - земеделци от Канзас. Така чак накрая ще се загатне за познатия образ на срамежливия журналист с огромни очила Кларк Кент. Иначе неговата екранна половинка, изиграна от Ейми Адамс, присъства и се налага често да бъде спасявана.

Плюсът във филма му е любопитно визуализираната разпадаща се планета Криптон, както и боевете между Супермен и врага му ген. Зод – облечен малко нелепо – в черен клин. Зрелищни са и разрушителните батални сцени, в които не са жалени никакви средства и „жертви“. Това, което не може да разберем, e защо човек с такива сили е толкова кахърен и е лишен от грам чувство за хумор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase