Снимка: VIVACOM Art Hall

Карлос Саура вече е в България. Световноизвестният испански режисьор, освен че ще закрие 20-ата Седмица на испанското и ибероамериканско кино в НДК, ще бъде удостоен с титлата доктор хонорис кауза на НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Също така Саура ще се срещне със зрители в Дом на киното на 15 юни след прожекцията на "Стреляй".

Два дни по-късно -  17 юни може да се срещнем със Саура от 17.30 часа във VIVACOM Art Hall, където ще се проведе лекция и дискусия с него.

Именитият автор ще представи своя проект „Аурата на Саура“. По време на събитието ще бъдат пoказани откъси от новия му филм, специална фотографска колекция, както и част от художествените му произведения с характерната за него хибридна техника „FotoSaurio“, която съчетава рисунка върху фотография. Лекцията ще завърши с дискусия с гостите на събитието.

Карлос Саура е роден през 1932 г. в Арагон и е баща на 7 деца от два брака. Произлиза от семейство на художници и силният му интерес към фотографията от малък определя творческото му развитието. След като завършва кинорежисура в Мадрид, започва успешната си кино кариера и създава 42 филма, в последния от които участва Антонио Бандерас. Печели световна популярност с музикалните си филми „Кармен“ (1983) и „Танго“ (1998), притежател е на едни от най-престижните кинонагради и има три номинации за „Оскар“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase