Снимка: Дом на киното

По следите на прелетните птици ни отвежда филмът "Те отлитат", чиято премиера е на 7-ми юни в Дом на киното. Това е  един от малкото научнопопулярни филми, правени през последните две десетилетия.

Филмът е заснет в едни от най-красивите кътчета от страната - по Черноморското крайбрежие, в северозападните части на България, Източните Родопи, Сакар планина и край Бургаските езера. Снимачният процес продължава близо година, за да може да се проследи пълният годишен цикъл на птиците.

"Те отлитат" се състои от пет части, посветени на едни от най-редките видове пернати в България – царски орел, червеногуша гъска, египетски лешояд, белоопашат мишелов, къдроглав пеликан и др. Продължителността му е 40 минути и е подходящ за всички възрасти, включително за деца над 8 години, отбелязват от екипа.

По повод излизането на екран на филма, продуцентите представят и оригиналния саундрак с музика, създадена специално за филма. За създаването на музиката са използвани тамбура, автентични чанове, стар хармониум от ГДР.

Режисьор на филма е Симеон Цончев, сценарист – Огнян Стателов, музиката е на Мая Попова и Филип С. Филипов, основни консултанти-орнитолози са д-р Петър Янков, Христо Гърдов, Димитър Градинаров, Владимир Добрев, Добромир Добрев, Владимир Младенов и Юрий Корнилиев от БДЗП.

Излизането на бял свят на филма съвпада с 25-та годишнина на Българското дужество за защита на птиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase