Иванка Гръбчева. Снимка: БТА
fallback

Поклонението пред Иванка Гръбчева (1946 - 2013) е днес от 12.30 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Министърът на културата д-р Петър Стоянович ще се поклони пред паметта на голямата българска кинорежисьорка Иванка Гръбчева, съобщи пресцентърът на министерството. Всепризнатият майстор на филмите за деца, обичани от цели поколения българи, ни напусна внезапно на 26 май.

Иванка Гръбчева е родена на 28 юли 1946 г. в София. Завършва през 1967 г. Висшия институт за филмово изкуство в Бабелсберг, Германия, със специалност "Кино и телевизионна режисура". Работила е като режисьор в Българската национална телевизия. От 1969 до 1990 г. е режисьор-постановчик в Студия за игрални филми"Бояна", припомня БТА. Продуцент и художествен ръководител на творчески колектив "Алфа", преподавател по кинорежисура и монтаж на филми в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Преподавател по режисура и във Факултета по изкуства на Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий".

Режисьор е на много игрални филми и телевизионни сериали - "Деца играят вън" (1973), "Изпити по никое време" (1974), "При никого" (1975), "Хирурзи" (1977), "Войната на таралежите" (1979), "Златната река" (1983), "13-ата годеница на принца" (1987), "Ева от третия етаж" (1987), "Една калория нежност" (2003) и други.

Нейни филми печелят множество награди - международни и национални. През 1974 г. печели наградата на ЮНЕСКО за филма "Изпити по никое време" на Международния кинофестивал за детски филм в Хихон, Испания. Филмът "При никого" е награден с отличието "Златен Делфан" на фестивала в Техеран, Иран, и със Сребърната награда на Московския фестивал през 1975 г. "Изпити по никое време" получава цели пет престижни награди, сред които "Златен пелайо" за режисура, "Хирурзи" печели Сребърен медал за режисура на 7-ия Международен кинофестивал на червенокръстките филми през 1977 г. във Варна.

"С нейната твърде подранила кончина българската култура губи едно от най-големите си имена. Творчеството на Иванка Гръбчева успя не само да спечели любовта на най-чувствителната част от аудиторията - детската, но и да направи филмите за деца интересни и предпочитани и от възрастните", написа председателятна парламента Михаил Миков в съболезнователния адрес до семейството и близките на кинорежисьорката. Миков отбелязва, че неслучайно много от филмите й са удостоени с престижни награди от авторитетни международни фестивали.

"Това показва, че Иванка Гръбчева не просто не се боеше от "изпитите по никое време", на които я подлагаше детската публика, но и успяваше да ги вземе с възможно най-високата оценка. Същевременно нейният талант създаде стойностни творби и за възрастните, на които тя подари не "една калория нежност", а много повече. До сетния си ден Иванка Гръбчева остана бунтар и по душа, и по действия. Нейният стоицизъм заслужава не по-малко уважение, отколкото блестящият й талант", отбелязва председателят на парламента Михаил Миков в съболезнователния адрес.

"До последен дъх тя бе и остана изключително достойна личност в изкуството и живота, която всеотдайно посвети талант, вдъхновение, съвест и енергия в съзиданието на националната ни духовна култура", се посочва в некролога от Съюза на българскитефилмови дейци.

"Творец с гражданска позиция, артист с отворени сетива към съвременността, Иванка Гръбчева създаде вълнуващи и паметни детски филми, заредени със светлината на доброто, благородството, усмивката и обичта.

С присъщото си чувство за достоверност и художествена проницателност се взираше в днешния ден с филмите "Хирурзи", "Златната река", "Най-тежкият грях", "Ева на третия етаж", "Еднакалория нежност", заразяваше с бодрост и хумор в "13-ата годеница на принца", "Карнавалът", засне и телевизионните сериали "В името на народа" и "Жребият", изпълнени с мъдрост и истини за трудния ни и сложен исторически път и за превратностите в човешките съдби", припомнят колегите на режисьорката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

лай-лай кучка

преди 10 години

България осиротява без талантите и достойните си личности.Оставаме с прекрасното създадено от Ив.Гръбчева. Бог да я прости !!

11

nadq

преди 10 години

Поклон пред паметта на тази незабравима българска режисъорка! Нейните филми са в златния фонд на нашето кино - докато го има, разбира се. И ний сме дали нещо на света!

10

Киро

преди 10 години

До Анонимен 3, да чете и ЕЛЕНА 13Злобата на аутсайдерите. Ненавистта на некадърните. Познато и разбираемо. Аберации на нормално човешко поведение. Кажи Ленче, можеш ли да изсвириш един такт като Жени Захариева или някоя от дъщерите й? Или ката Лидия Ошафкова? На кого от истинските таланти спряха възхода? Е, имаше и неприятни спомени, като този с Борис Христов. Нали сега сте свободни да изливате душичките си!

fallback