Александър Сокуров. Снимка: Reuters

Филмите "Фауст" на Александър Сокуров и "Орда" на Андрей Прошкин триумфираха на наградите на Руската академия за кинематографични изкуства "Ника", съобщи ИТАР-ТАСС. Церемонията по награждаването на победителите, която се проведе за 26-и път, приключи в сряда вечерта в театър "Московская оперета".

Тези два филма водеха и по броя на номинациите. "Орда" получи 10, а "Фауст" - 8. На тържествената церемония продукцията на Сокуров спечели в главните категории. "Фауст" бе отличен като най-добър филм, получи наградата "Ника" за режисура, а Юрий Арабов победи като най-добър сценарист. В раздела за най-добър актьор наградата си поделиха Антон Адасински /"Фауст"/ и Максим Суханов /"Орда"/.

Филмът "Орда" бе отличен за най-добра женска роля /Роза Хайрулина/, за операторска работа и за музика към филма. Същият проект донесе награди на художника, на звукорежисьора и на художника по костюмите, пише БТА.

С почетната награда - "За принос в киното", която от тази година ще носи името на починалия режисьор Алексей Герман-старши, бяха удостоени двама режисьори - Вадим Абдрашитов и Александър Миндадзе. За принос в развитието на телевизията награда получи Сергей Урсуляк за "Живот и съдба".

Със специални награди "Ника" - "Чест и достойнство" бяха удостоени режисьорът Глеб Панфилов и съпругата му, актрисата Инна Чурикова.

Отличието "Ника" е учредена през 1987 г. от режисьора Юлий Гусман и носи името на гръцката богиня на победата Нике.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase