Емил Христов. Снимка: Булфото

Надявам се хората да гледат и да харесат "Цветът на Хамелеона", каза режисьорът на филма Емил Христов пред БТА.

Режисьорският му дебют, който е екранизация по романа на Владислав Тодоров "Цинкограф", има премиера на 3 април.

"Ще намеря този филм за успешен, ако той има над 50 хиляди зрители в България, ако има 30 хиляди, няма да плача, но ако има под 30 хиляди, ще бъде много зле", коментира Христов. Той добави, че филмът не е само за българската аудитория, а универсален, и неслучайно е бил включен в 18 фестивала. Освен това Христов е избран в престижната селекция на американското списание "Варайъти" - "Десет европейски режисьори".

"Част от този успех на филма се дължи на професионализма на хората, с които работих. Имах чудесен екип - както технически, така и от актьори", добави Емил Христов, който е с дълга кариера като кинооператор. "Цветът на Хамелеона" е неговият режисьорски дебют.

Още по темата
"Не намирам разлика като оператор и режисьор. Филмът трябваше да се заснеме за 28 дни и нямах много време да разбера какво точно става", отбеляза Христов. Нямам никакви режисьорски амбиции, това беше шега, каза той и поясни, че предишният режисьор на филма е имал друг ангажимент, поради което не е могъл да го снима. Така продуцентът го предлага на Христов. "Нищо не е инициирано от моя страна, обратното - беше ми предложено да го направя и аз се съгласих, някак си от глупост",добави той.

Емил Христов е роден през 1956 г. в София. Завършва фотографски колеж, а след това "Операторско майсторство" във ВИТИЗ. В периода 1982-1990 г. е оператор във филмовата студия "Време". До днес Емил Христов има зад гърба си като оператор повече от 50 документални и 30 игрални творби, 100 рекламни видеоклипа и над 20 музикални.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase