Режисьорът на "Арго" Бен Афлек. Снимка: архив, Reuters

В последната наградна церемония преди "Оскар"-ите американската Гилдия на сценаристите присъди топ отличията си на филмите "Арго" и "Враг номер едно".

Наградата за адаптиран сценарий бе присъдена на Крис Терио за "Арго" - поредно признание за режисираната от Бен Афлек иранска заложническа драма. След поредица отличия – "Златен глобус" и призовете на гилдиите на режисьорите, филмовите актьори и продуцентите, лентата се откроява като фаворит за "Оскар" за най-добър филм.

Отличие за оригинален сценарий получи Марк Боул за "Враг номер едно". Филмът на носителката на "Оскар" за режисура Катрин Бигълоу проследява дългогодишното преследване на Осама бин Ладен.

Наградите на Гилдията на сценаристите дават последен тласък на филмите в надпреварата за "Оскар", тъй като много от членовете на професионалната организация членуват и в Академията за кинематографично изкуство и наука, която присъжда най-престижните киноотличия в света.

В категорията за сценарий на документален филм бе отличен Малик Бенджелул за лентата "В търсене на захарния човек".

В телевизионните категории Гилдията на сценаристите връчи призовете си на драмата "В обувките на сатаната", комедията "Луи" и новата поредица "Момичета".

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени за 85-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис на 24 февруари, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe