Уон Карвай. Снимка: Reuters

С прожекция на "Великият майстор" на китайския режисьор Уон Карвай в германската столица бе открит 63-ият международен кинофестивал Берлинале 2013, съобщи Асошиейтед прес.

Епоса на бойните изкуства на бе показана извън конкурсната програма, тъй като режисьорът тази година оглавява журито на феста. Роденият в Шанхай кинотворец, заедно с колегите си от журито, сред които и Тим Робинс, ще трябва да посочат победителя сред 19-те филмови проекта, претенденти за голямата награда "Златна мечка", пише БТА.

По време на кинофестивала, който специалистите все по-често сравняват с тези в Кан и Венеция, ще бъдат представени около 400 филма. За Берлинале, което ще продължи до 17 февруари, се продават до 300 000 билета.Сред лентите, които ще се борят за голямата награда, са филми от Австрия, Чили, Република Корея, Румъния и САЩ.

В конкурсната програма са включени "Обетована земя" на американския режисьор Гюс ван Сант с участието на Мат Деймън, Джон Красински и Франсис Макдорманд, "Глория" на родения в Чили режисьор Себастиан Лелио, "Child's Pose" на румънския режисьор Калин Петер Нетцер, "Nobody's Daughter Haewon" на южнокорееца Хон Сан Су, триизмерната анимация "The Croods" на режисьора от САЩ Кърк де Мико, чиито герои говорят с гласовете на Никълъс Кейдж, Ема Стоун и Райън Рейнолдс, "Рай: Надежда" на австриеца Улрих Зайдл.

На фестивала ще се състоят световните премиери на "Рай: Надежда", последния от трилогията "Рай" на австрийския режисьор Улрих Зайдл, на драмата "Дълъг щастлив живот" на руския режисьорБорис Хлебников, на "Камий Клодел 1915" на Бруно Дюмон с участието на Жулиет Бинош.

В конкурсната програма са включени също "Тя си отива" на Еманюел Берко с участието на Катрин Деньов и копродукцията на Франция, Германия и Белгия "Монахинята" на Гийом Никлу с Изабел Юпер. Иранският режисьор Джафар Панахи ще покаже новия си филм "Parde", а Стивън Содърбърг ще представи лентата си "Странични ефекти" с участието на Джуд Лоу, Катрин-Зита Джоунс, Руни Мара иЧанинг Тейтъм.

Сред останалите претенденти за награди са "Злато" на германеца Томас Арслан с Нина Хос в главната роля и американският филм "The Necessary Death of Charlie Countryman" на Фредрик Бонд с участието на Шия Лабьоф, Евън Рейчъл Ууд и Мадс Микелсен. Режисьорът на "Ничия земя", босненецът Данис Танович ще покаже новия си филм "Епизод от живота на събирача нажелязо".

Председател на журито, което на 16 февруари ще обяви имената на отличените филми, тази година е Уон Карвай. Роденият в Шанхай и отрасъл в Хонконг режисьор е известен с филмите си "Докато изсъхнат сълзите", "Чункин експрес", Щастливи заедно", "В настроение за любов". В журито е също режисьорът и актьор ТимРобинс.

Актрисата Изабела Роселини ще получи почетната награда "Берлинале камера" (Berlinale Camera) на Берлинския кинофестивал, се съобщава на официалния сайт на кинофестивала. "Берлинале камера" се връчва за цялостно творчество на личности с принос в киното, а също на хора, които в миналото са подкрепяли Берлинския кинофестивал. Наградата се присъжда от 1986 година. Сред предишните й носители са Хари Белафонте, Клод Шаброл, Клинт Истууд, Дениъл Дей-Луис, Мерил Стрийп и Робърт Родригес.

Тази година почетната награда "Берлинале камера" ще бъде връчена също на германския кинематографист и активист на гей движението Роза фон Праунхайм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase