Снимка: София Филм Фест
fallback

Енергичен, еуфоричен и жилав, безмерно талантливият Ицхак Финци е сред стълбовете на актьорското тайнство. Той е като ходеща метафора на Артиста: и да се превъплъщава, и да свири, и да дирижира, и да режисира, и просто да разказва, съумява да разплиска щедро колорит и сред най-непрогледната сивота наоколо, пишат от екипа на София Филм Фест .

Ицхак Финци е роден на 23 април 1933 г. През 1955 завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ, заедно с цяла плеяда бъдещи тогава знаменитости като Григор Вачков, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Досю Досев, Емилия Радева, Хиндо Касимов, Юрий Яковлев и др.

Той е странен чешит, непораснало дете, неуморим любопитко, актьор с десетки запомнящи се роли в киното и театъра, цигулар и режисьор на документални филми, автор на мемоарна книга със странното дълго заглавие „Мотоциклетът. Ромул Велики. Наивист. Пак тогава – в Сао Пауло. Какъв съм за Питър Брук? Бобо и други истории”. Ицхак Финци е човек с различни интереси и таланти, който винаги е готов за нови предизвикателства...

Застава за пръв път пред камерата през 1957 г. – играе еврейче, което опасвало с бодлива тел собствения си лагер. Сред най-добрите му филми са „Преброяване на дивите зайци” (1973), „Вилна зона” (1975), „Щурец в ухото” (1976), „Закъсняло пълнолуние” (1996), „Откраднати очи” (2005)... Носител е на орден „Стара планина”- I степен и е почетен гражданин на София.

„Елегия” (1982) на режисьора Едуард Захариев, по сценарий на Александър Томов и „Вера”, съвместен проект на Ицхак Финци и Елизавета Боева (режисьор, оператор и сценарист на филма), са творбите, които София Филм Фест ще представи в чест на възхитителния актьор.

Създадена по разказа „Смъртта на Шияка” на Александър Томов, „Елегия” поставя въпроса лъжа ли е премълчаната истина. Историята: Иван Шишков е пенсиониран железничар, живее с жена си, сина си Косьо и снахата Тинка. Синът тайно изневерява на жена си. Бащата разбира това. Запазвайки тайната, той преживява душевна драма, задълбочена от нелепата смърт на една от приятелките на сина му.

Игралната новела „Вера” е отличена със „Златен витяз” на кинофестивала в Омск, където побеждава конкуренцията в раздела „Студентски и дебютни филми”.

„Цялата история се развива в един ден, в който героят получава писмо от Вера, че тя ще пристигне. Подходът е малко детективски – не става ясно ще пристигне ли или не, коя е тя, съществува ли изобщо... Чакаме Вера да се появи”, обяснява идеята си Елизавета Боева.

Освен персонажа на Ицхак Финци, главен герой във филма са и места, нарочени за люлка на световната култура като Париж и Флоренция.

„За нас „Вера” беше експеримент. Той е нетрадиционен като разказ и картина, знаехме какво трябва да направим, но не знаехме какво ще се получи и как ще го приеме публиката”, допълва авторката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback