Даниел Дей-Луис. Снимка: Reuters

"Арго" спечели наградата на Гилдията на филмовите актьори в категорията най-добър актьорски състав, съобщиха световните информационни агенции. Така лентата продължава триумфалното си шествие към най-големите отличия в света на киното - "Оскар"-ите.

Филмът на Бен Афлек вече триумфира на наградите "Златен глобус", спечели и отличието на Гилдията на продуцентите.

Актьорският екип на "Арго" успя да изпревари филма на режисьора Стивън Спилбърг "Линкълн" за Гражданската война, мюзикъла по романа на Виктор Юго "Клетниците" и комедията на режисьора Дейвид О'Ръсел "Наръчник на оптимиста". В същата категория бе и британският филм "Най-екзотичният хотел Мариголд".

Роденият във Великобритания Даниъл Дей-Луис бе признат от колегите си за най-добър актьор за великолепното си превъплъщение в образа на 16-ия американски президент Линкълн в едноименната лента. Общо филмът "Линкълн" спечели най-много награди на гилдията – две.

Дей-Луис бе предпочетен пред Брадли Купър, номиниран за ролята на душевно нестабилния бивш учител Пат Солитано в "Наръчник на оптимиста", Джон Хоукс - за "Сеанси", Хю Джакман като Жан Валжан в "Клетниците" и Дензъл Уошингтън за ролята на пилот алкохолик в "Полет".

За най-добра актриса Гилдията на филмовите актьори обяви Дженифър Лорънс за участието й в "Наръчник на оптимиста". Тя успя да се пребори в оспорвана конкуренция с Джесика Частейн, номинирана за екшън трилъра на Катрин Бигълоу "Враг номер едно", в който пресъздава образа на опитна анализаторка на ЦРУ, с Марион Котийар за "Ръжда и кости", Хелън Мирън за лентата за прочутия филмов режисьор на "Психо" - "Хичкок", а също с Наоми Уотс за "Невъзможното" - история по действителен случай на семейство, преживяло вълните цунами в Индийския океан през 2004 година.

За най-добър актьор в поддържаща роля бе отличен Томи Лий Джоунс за "Линкълн". При актрисите със същото отличие бе удостоена Ан Хатауей за "Клетниците". Каскадьорският състав на "007 координати: Скайфол" също бе отличен на церемонията на Гилдията на филмовите актьори.

В телевизионните категории победи "Абатство Даунтън", чийто актьорски състав бе обявен за най-добър в драматичен сериал. При комедийните сериали със същата награда бе удостоен екипът на "Модерно семейство".

Кевин Костнър бе признат от колегите си за най-добър актьор в сериал или минисериала за "Хетфийлд и Маккой". В същата категория при актрисите отличието получи Джулиан Мур за "Промяна на играта".

Сред другите наградени бяха Брайън Кранстън - за най-добър актьор в драматичен сериал за ролята му във "В обувките на сатаната", и Клеър Дейнс за "Родина" ("Homeland").

С награди при комедийните сериали бяха отличени Алек Болдуин и Тина Фей за великолепната им игра в сериала "Рокфелер плаза 30".

Статуетка за постижения в актьорската кариера получи 87-годишният комик Дик Ван Дайк, който е отличен за пръв път с "Тони" още през 1960 година.

Наградите на Гилдията на филмовите актьори, които се връчват от 1995 г., са едни от най-важните и следените през сезона, водещ към "Оскар"-ите. Причината е, че актьорите са най-голямата група, гласуваща за носителите на най-престижното отличие в света на киното.

Наградите на Гилдията на филмовите актьори бяха връчени за 19-и път в Лос Анджелис на пищна церемония, излъчвана на живо по телевизионните канали Ти Би Ес и Ти Ен Ти. Отличените получиха 16-сантиметрова бронзова статуетка на актьор.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase