Мерилин Монро. Снимка: архив, Reuters
fallback

Повече от 50 години ФБР държи под ключ досието на Мерилин Монро. Когато властите най-сетне разсекретяват част от тайните дописки - общо 31 машинописни страници, наяве излизат и някои доста изненадващи факти, пише Дойче веле.

Мерилин Монро не е била проста блондинка. Точно обратното - тя е обичала да чете книги, при това много. В личната й библиотека са открити автори като Албер Камю, Джеймс Джойс, Уолт Уитман и Томас Ман. Освен това легендарната актриса е писала стихове и е била изключително чувствителен и раним човек.

А дали е била и комунистка? Да, била е - така поне твърди един анонимен източник, обадил се на 3 юли 1956 г. в редакцията на “Ню Йорк дейли нюз”. Човекът разказал на журналистите, че драматургът Артър Милър, за когото малко преди това Мерилин Монро се омъжила, бил член на американската Комунистическа партия, а религиозната им сватбена церемония била нагласена. Анонимният източник твърдял още, че Мерилин Монро се движела в орбитата на комунистите и че пари на фирмата й “Мерилин Монро Продакшънс” били открити по сметки на Комунистическата партия. За това анонимно обаждане се знае, защото седмица по-късно то било докладвано на ФБР, което от своя страна го отбелязало в досието на актрисата.

Защо ФБР е следило Монро?

Службите започват да следят Монро през август 1955 година, когато тя подава молба за виза в руското посолство. По-късно неназован източник разказал на ФБР за нейно пътуване до Мексико, където тя се срещала с американски комунисти. Същият източник твърдял, че ставало дума за бивши и настоящи членове на Комунистическата партия, както и за техни близки и познати, които се отнасяли със симпатии към комунистическите идеи и Съветския съюз. В досието е отбелязано, че именно по време на тези срещи Мерилин Монро е завързала близки отношения с човек, чието име умишлено е заличено в документацията - за да не бъде установена неговата самоличност.

Досието на легендарната американска актриса съдържа информации за нея почти до смъртта й - не само доклади на агенти, но и изрезки и снимки от вестници и списания. Разсекретените 31 страници от досието не са пълният обем на информацията, събрана от службите. ФБР твърди, че остатъкът от досието бил изчезнал при едно преместване.

За 50-та годишнина от смъртта на актрисата, починала на 5 август 1962 г., агенция Асошиейтед прес стартира голяма кампания, чиято цел бе да накара ФБР да разкрие обстоятелствата, при които е била изгубена останалата информация за актрисата. Журналистите се надяваха да разберат повече и за цензурираните места в досието - например за човека със заличеното име, с когото Монро се запознала в Мексико.

В основата на всичко това стои всъщност въпросът за смъртта на актрисата, която е обект на всевъзможни конспиративни теории. Монро е имала бурна връзка с президента Джон Ф. Кенеди, а по всяка вероятност и с неговия брат Робърт Кенеди. Президентът е бил и последният човек, който е разговарял с нея по телефона малко преди ранната й смърт. Според една от версиите Мерилин Монро е станала жертва на заговор и е била ликвидирана от ЦРУ. Има и предположения, че смъртта й може да е дело на мафията. Или пък на ФБР. А д-р Томас Ногучи, извършил аутопсията на тялото, е записал в документацията, че не изключва вероятността Мерилин Монро сама да е посегнала на живота си.

Каква ирония само!

Но и други въпроси остават без отговор. Един от тях е особено интересен: прав ли е бил анонимният източник, който се обадил в редакцията на “Ню Йорк дейли нюз”? Бил ли е наистина Артър Милър подставено лице на комунистите? Самият той разказал веднъж пред разследваща комисия, че през 30-те години е членувал в марксистка група. Нищо повече. И все пак: факт е, че след 1936 година Артър Милър е откровен антифашист; през 1937 година е мълчалив наблюдател на показните процеси на другарите в Москва; изолационист в периода 1937-1939 г., когато Съветският съюз и Хитлеристка Германия са съюзници; и отново антифашист след нападението на Германия над Съветите; по-късно отявлен критик на войната в Корея и т.н. и т.н...

Може пък наистина Артър Милър да е повлиял на съпругата си по отношение на политическите й убеждения. Ако това действително се е случило, ще се окаже, че сексиконата на свободния Запад е била комунистка. И това ако не е ирония на съдбата...

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 11 години

Знаеш ли? Прав си!Само че целия този обслужващ персонал ще остане без работа.Капитализма също поражда някакво равновесие. При него всеки работи според възможностите и според средата в която се намира и или се издига или пропада. Няма равенство. Дори в началото.При комунизма равенството е изкуствено създадено и реално не съществува. "Нашите хора" са по-равни от останалите. Техните деца са облагодетелствани по един или друг начин. Може да не е с пари, но е все тая.

38

anonimen

преди 11 години

DA JIWEE KOMUNIZMA ISKAM DA SE VARNE TOZI STROI ,NO PO ODOBREN NA4IN

37

Анонимен

преди 11 години

що триеш истините бе пич

fallback