Стивън Спилбърг. Снимка: Reuters

Филмът на  Стивън Спилбърг "Линкълн" ще се бори за наградата на Гилдията на продуцентите в САЩ тази година. Негови опоненти са продукциите на Анг Лий "Животът на Пи", на Катрин Бигълоу "30 минути след полунощ" и на Том Хупър "Клетниците", предадоха световните информационни агенции. Списъкът на претендентите за отличията бе публикуван от гилдията, обединяваща повече от 4000 продуценти, работещи в киното и телевизията, пише БТА. Сред най-известните от тях са Стивън Спилбърг, Мартин Скорсезе, Уди Алън. В миналото членове на гилдията са били легендарните Уолт Дисни и Алфред Хичкок.

За отличието най-добър филм тази година ще се състезават още лентата на Бен Афлек "Арго", на Куентин Тарантино "Джанго без окови", а също новият филм за Джеймс Бонд "007: координати "Скайфол" на Сам Мендес, "Наръчник на оптимиста" на Дейвид О'Ръсел, "В царството на пълнолунието" на Уес Андерсън и "Зверовете на дивия юг" на Бен Зейтлин .

В категорията най-добър анимационен филм са номинирани "Храбро сърце", "Франкенуини", "ПараНорман", "Разбивачът Ралф" и "Възходът на пазителите". Драмите от САЩ "Родина" и "Момчетата от Медисън авеню" и британската "Абатство Даунтън" ще си оспорват годишните награди на американската Гилдия на продуцентите за най-добри телевизионни шоута.

Извън номинациите на една от водещите професионални организации в САЩ обаче остава миналогодишният победител - сериалът "Престъпна империя". Вместо това продуцентите на популярната фентъзи поредица "Игра на тронове" и сериала "В обувките на Сатаната" ще спорят за приза за най-добра телевизионна драма.
Носителят на отличието за най-добра телевизионна комедия ще бъде избран измежду продуцентите на "Модерно семейство", "Теорияза Големия взрив", "Луи", "Обуздай ентусиазма си" и "Рокфелер плаза 30". В категорията за риалити шоу номинации получават "The Voice", "Топ дизайнер", "Top Chef", "Dancing with the Stars" и "Шеметна надпревара".

Победителите ще бъдат огласени на церемония в Холивуд на 26 януари. Мнението на членовете на Гилдията на продуцентите на САЩвъв филмовите категории се смята за важен "предоскаров барометър", тъй като често съвпада с това на членовете на Американската киноакадемия, присъждаща "Оскар"-ите. Още повече, че много от тях членуват и на двете места. В САЩ именно продуцентите, а не режисьорите, са смятани за главните фигури повреме на снимките на един филм. По тази причина "Оскар"-ите в най-престижната категория - филм на годината - се връчват именнона продуцентите на дадената лента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase