Снимка: Александра филмс
fallback

Общ преглед
Може ли да работи фабриката за илюзии Холивуд в реалността? С този въпрос ще ни занимае третият режисьорски проект (след „Жертва на спасение“ и „Градът“) на Бен Афлек „Арго“, чиято световна премиера бе на 31 август, а у нас официално тръгва по кината от 7 декември.

Историята е вдъхновена от истинска тайна операция, която Клинтън разсекретява по време на своя мандат като президент. От нея става ясно как американец успява да спаси шестима сънародници, станали неволни заложници в Иран по време на влошените взаимоотношения между двете страни през 1979 г.

Начинът, по който го прави, е доста любопитен. Създавайки фалшив имидж, че ще снима фантастичен филм „Арго“ и с помощта на наети реални хора от американското кино, героят на Афлек – Тони Мендес заминава за враждебен Техеран. Там задачата му е да измъкне скритите в дома на канадския посланик (Виктор Гарбър) шестима американци, като ги превърне в част от своя мним снимачен екип.

Бен Афлек влага доста драматизъм и съспенс в някои от сцените. Сред тях е разхождащите се из улиците на Иран уплашени служители, правещи се на професионални кинематографисти. Режисьорът създава бекграунд и на своя образ – брадясал и чорлав, който се намира пред развод и оценява ценностите на брака именно когато усеща, че е на крачка от смъртта.

Напрегнати моменти се редуват с комични епизоди, в които са замесени предимно персонажите на Джон Гудман, изпълняващ ролята на реално съществуващия носител на „Оскар“ за грим Джон Чеймбърс, и Алън Аркин, играещ измисления циничен продуцент Лестър Сигел.

С доста познати похвати като разрешаване на ситуацията в последната секунда и допълнително усложненото положение на героите, борещи се не само с реалните си противници, но и с бюрократични спънки, „Арго“ смесва екшън, трилър и комедия в едно.

Атмосферата в Иран е пресъздадена смразяващо с обесени по улиците хора и страх във всеки дом. Доста удобно и за влошените в момента отношения между двете страни.

Що се отнася до американската действителност по онова време – Афлек акцентира върху пушенето навсякъде и разнебитения надпис на Hollywood.

За малко с проекта е щял да се заеме Джордж Клуни, но в един момент той остава копродуцент, а основната роля – на режисьор, актьор, изпълняващ главната роля и продуцент, е поверена на Бен Афлек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Миролюбец

преди 11 години

До Анонимен (18) Много си прав. Този клип ме обнадеждава, че ще има голяма подкрепа за Иран от Китай и Русия , защото в противен слуай до сега да са ги изравнили със земята и даже да не сме и разбрали с този информационен чадър под който сме.Ане не се откажат американците поне ще отложат нападението до по-подходящ за тях момент, който не е сегашния поради много критерий.

15

Вагнер

преди 11 години

ПОРЕДНАТА ЧИФУТСКА ДРАМА ЦЕЛЯЩА ОМРАЗА КЪМ НАРОДА НА ИРАН

14

Анонимен

преди 11 години

youtube/watch?v=UL8NYN9obxA Гледайте го. За много неща са прави рашаните. От много време живея в сащ и подобно нещо никога няма да излезне по местните канали. Истината за едните съвсем не се харесва на другите.

fallback