Снимка: Форум Филм

Общ преглед
На 28 ноември в родния град на режисьора Питър Джаксън се състоя световната гала премиера на очакваното с огромен интерес киноприключение „Хобит: Неочаквано пътешествие”.

По улиците на новозеландската столица Уелингтън се бяха събрали фенове от цял свят, преобразени в героите от филма. Огромен червен килим беше разположен по цялата 500-метрова отсечка между Reading Cinema и The Embassy Theatre, където бяха предвидени VIP прожекциите на филма.

В деня, в който целият свят гледа към Средата на Средната земя, атмосферата в града допълваха 13-метров Ам-Гъл разположен на летището, 14 фигури на Дружината на джуджетата и Билбо Бегинс върху сградата на Градската поща, както и огромна инсталация на Гандалф Сивия, създадена специално от дизайнера на продукцията Дан Хена и разположена в края на червения килим пред The Embassy Theatre.

В празненствата, отбелязващи първия филм от новата трилогия на Питър Джаксън, се включиха повечето актьори и екипът, създал „Хобит: Неочаквано пътешествие”. Част от гостите, сред които Мартин Фрийман, Илайджа Ууд, Кристофър Лий, Хюго Уийвинг, Анди Съркис и самият Питър Джаксън, пристигнаха с оригинално обрисуван самолет, покрит с изображения на всички герои от филма.

На червения килим, сред множество медии, внушителен брой фенове и няколко гигантски гоблини, към тях се присъединиха Кейт Бланшет, Филипа Бойенс, дъщерята на Питър Джаксън Кейти, Ричард Армитидж, както и повечето от актьорите, превъплътили се в колоритните джуджета от епичния поход към Еребор. Иън Маккелън, чийто персонаж Гандалф Сивия играе ключова роля в приключението на Билбо Бегинс, поздрави колегите си чрез директно включване от Великобритания.

В България също тече трескава подготовка за посрещането на дългоочакваната премиера на „Хобит: Неочаквано пътешествие” със среднощни прожекции на 13-ти срещу 14-ти декември.

„Хобит: Неочаквано пътешествие” е първият филм от трилогията, подготвяна от Питър Джаксън по едноимената книга на Дж.Р.Р. Следващите две продукции, „Хобит: Пущинакът на Смог” и „Хобит: До там и обратно”, ще излязат съответно през декември 2013-та и юли 2014-та година.
 


Официален синопсис на „Хобит: Неочаквано пътешествие”:
„Хобит” проследява приключението на главния герой Билбо Бегинс, който е въвлечен в епичен поход за освобождаване на Еребор - изгубеното царство на джуджетата, което отдавна е завладяно от дракона Смoг.
Появилият се изневиделица вълшебник Гандалф Сивия, се обръща към Билбо с покана да се присъедини към група от тринайсет джуджета, предвождана от легендарния воин Торин Дъбощит. Пътуването им ги отвежда в Пущинакът; през коварни земи, гъмжащи от гоблини и орки, смъртоносни уаргове и гигантски паяци, създания, сменящи облика си и различни магьосници.
Макар че целта им е на изток, при Самотната планина, те трябва първо да се измъкнат от тунелите на гоблините, където Билбо среща създание, което завинаги ще промени живота му – Ам-Гъл.
Насаме с Ам-Гъл, на брега на подземно езеро, нищо неподозиращият Билбо Бегинс не само открива дълбини на хитрост и смелост, учудващи и него самия, но се сдобива със "скъпоценния" пръстен на Ам-Гъл, който притежава неочаквани и полезни качества. Простичък златен пръстен, който е свързан със съдбата на цялата Средна земя по начини, недостъпни за познанието на Билбо.
Иън Маккелън се завръща в ролята на Гандалф Сивия, която изпълнява и в трилогията „Властелинът на пръстените”. Мартин Фрийман изпълнява главната роля на Билбо Бегинс, а Ричард Армитидж ролята на легендарния Торин Дъбощит.
В образите си от трилогията "Властелинът на пръстените" се появяват отново Кейт Бланшет в ролята на Галадриел; Иън Холм в ролята на възрастния Билбо; Кристофър Лий като Саруман; Хюго Уийвинг като Елронд; Илайджа Ууд в ролята на Фродо и Анди Съркис в ролята на Ам-Гъл.
Международния екип от актьори включва също Ману Бенет, Джед Брофи (Нори), Адам Браун (Ори), Джон Колън (Оин), Марк Хадлоу (Дори), Питър Хамбълтън (Глоин), Бари Хъмфрис, Стивън Хънтър (Бомбур), Уилям Киршър (Бифур), Силвестър МакКой, Брет МакКензи, Греъм МакТавиш (Дуалин), Джеймс Несбит (Бофур), Дийн О’Горман (Фили), Конан Стивънс, Кен Стот (Балин) и Ейдън Търнър (Кили).
Сценарият на „Хобит: Неочаквано пътешествие” е дело на Фран Уолш, Филипа Бойенс, Питър Джаксън и Гилермо ДелТоро. Джаксън е също продуцент на филма, заедно с Каролин Кънингхам, Зейн Вейнер и Фран Уолш. Изпълнителни продуценти са Алън Хорн, Тоби Емерих, Кен Къминс и Каролин Блекууд, с Филипа Бойенс и Ейлийн Морън, ко-продуценти.
С режисьор Питър Джаксън, „Хобит: Неочаквано пътешествие” е сниман последователно в дигитално 3D с камера и стерео от най-ново поколение. Продукцията е заснета в Stone Street Studios, Wellington, в Лондон и на различни локации в Нова Зеландия.
„Хобит: Неочаквано пътешествие” излиза на голям екран в 3D, IMAX 3D и HFR 3D на 14 декември 2012 г. Втората екранизация по ромата на Дж. Р.Р. Толкин „Хобит: Пущинакът на Смог” се очаква на 13 декември 2013 г., а последния филм от трилогията „Хобит: До там и обратно” е с премиера 18 юли 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase