Снимка: Форум Филм
fallback

Бонд нагази в дълбокото. Приемете го – буквално и преносно. Вече 50 години героят на Ян Флеминг защитава родната Великобритания на големия екран. За това време изтънчените му маниери и добрите обноски се превърнаха в негова запазена марка. Но с настъпването на сериозния юбилей човечеството се замисли – дойде ли време Бонд да се пенсионира. Може ли един герой да бъде вечен?

Именно с този въпрос се заиграва и режисьорът Сам Мендес в "007 Координати: Скайфол", който тръгва у нас от 26 октомври. Носителят на „Оскар“ за „Американски прелести“ отново се постара филмът му да бъде забелязан и да се заговори за евентуални награди поне в няколко категории на Американската киноакадемия.

Освен с поредната си мисия, този път Бонд се бори и с надпреварата на човечеството да бъде модерно. Известният традиционалист доказва, че не може да е скучен. Дори и само да си пие питиетата на безгрижен остров, той ще е поне в компанията на отровен скорпион. Героят също така запазва и свежото си и оскъдно (няма време за дълги фрази) чувство за хумор, залага на ретро автомобил и не пренебрегва нито една красива дама, изпречила се на пътя му. Залогът му и тук са брюнетките.

За трети път в прочутия таен агент се въплъщава Даниел Крейг. Актьорът явно също е вдъхновен от персонажа и неведнъж е споделял, че иска да се превърне в човекa, който най-често е играл 007. За първи път Крейг пое щафетата в „Казино „Роял“. Филмът, който бе заснет след терористичните атаки на 11 септември, промени тона, с който Бонд се бори със световното зло. Крейг го превърна в по-мрачен образ и с това го доближи до оригинала на Флеминг.

В "007 Координати: Скайфол" героят му е измъчен, изстрадал, често уморен и е готов да „се пенсионира“ доброволно, не оспорвайки смъртта си. Не издържа да си почива дълго, но завръщайки се в професията, той често пропуска целите си ,нагазва на дълбоко в световната конспирация и допуска грешки, които му придават направо човешки облик.

Неслучайно Мендес праща героя си в детството му, където може да усетим неговата чувствителност и уязвимост. Тайни от миналото застигат и Ем (Джуди Денч) – директорът на британската разузнавателна служба Ми6. Именно в сенките на спомените си тя търси поредния злодей. В този епизод й е отредена по-голяма роля от друг път. На героинята й се налага да носи пистолет, да се изправи лице в лице с враговете на Кралството и в същото време и тя, по традиция, продължава да се държи студено с любимия си агент, хвърляйки въпроси към завърналия се от смъртта Бонд - „Къде, по дяволите, беше?“.

Поредицата с тайния агент продължава още една традиция - сюжетът да е съвременен отразител на войните, които се водят по света. Бонд тръгна от социалната революция от 60-те години на миналия век. Преживя края на Студената война и зараждането на войната срещу тероризма. В "007 Координати: Скайфол" „злите сили“ са още по-опасни. Скрили са се в анонимността на униформата, в личния компютър, в някогашния приятел. Мендес безпогрешно улучва още веднъж право в целта, поверявайки ролята на врага на Бонд на Хавиер Бардем, който за пореден път (след „Няма място за старите кучета“) доказва, че може да бъде злодей със страховита ексцентричност.

Актьорът е познат първо от филмите на освободения в сексуално отношение Педро Алмодовар. Мендес като че ли прави приятелски реверанс към испанския си колега и дава бяла светлина на идеята героят на Бардем да изпита мъжествеността на Бонд с интимен намек. Нещо, което се случва за първи път в кариерата на Агент 007. Също така образът на злодея е доста драматичен и отваря една нова тема за това може ли всеки да се превърне в предател и кой всъщност е на страната на „истината“.

Няма изненада и в широкия размах на действието, което се разпростира от Истанбул до Лондон. Оттам се прокрадва и в Шанхай, че дори и стига мъглява Шотландия. Сред интересните персонажи в 23-ата серия се открояват и тези на Ралф Файнс, Беренис Марло, Наоми Харис и Албърт Фини.

След екстремни преследвания, предимно в мрачни тунели и няколко сериозни потапяния на фона на изящно визуализираната песен на Адел, Бонд доказва, че му е рано да предава оръжието си, защото макар и на години, притежава най-ценното. Опасният му чар се крие в умението да възкръсва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 11 години

До Hintiamenti Очевадно изобщо не си наясно с оригинала, защото ако беше щеше да си наясно колко абсурдно невярно мнение си написъл!

18

TankoBG

преди 11 години

Този от снимката въобще не става за ролята на Бонд. Ще изчакам да му изтече договора за тази роля и след това ще гледам следващия филм с Джеймс Бонд.

17

fan

преди 11 години

Според мен е грешка да се сравнява героят от книгите с филмовият вариант. Просто да четеш и да гледаш е различно и това налага различия. Не бях фен на Даниел Крейг. Мислех го за дървар, но трябва да си призная, че като Бонд направо ме разбива. Не искам да го сравнявам с другите, но е много високо и като игра и като внушение. Тук роля играе и снимането на филма. Нивото е изключитлно високо. И Крейг е 178 см тоест не е чак толкова нисък. Жените са леко по смотани според мен..

fallback