Снимка: Форум Филм

Бонд нагази в дълбокото. Приемете го – буквално и преносно. Вече 50 години героят на Ян Флеминг защитава родната Великобритания на големия екран. За това време изтънчените му маниери и добрите обноски се превърнаха в негова запазена марка. Но с настъпването на сериозния юбилей човечеството се замисли – дойде ли време Бонд да се пенсионира. Може ли един герой да бъде вечен?

Именно с този въпрос се заиграва и режисьорът Сам Мендес в "007 Координати: Скайфол", който тръгва у нас от 26 октомври. Носителят на „Оскар“ за „Американски прелести“ отново се постара филмът му да бъде забелязан и да се заговори за евентуални награди поне в няколко категории на Американската киноакадемия.

Освен с поредната си мисия, този път Бонд се бори и с надпреварата на човечеството да бъде модерно. Известният традиционалист доказва, че не може да е скучен. Дори и само да си пие питиетата на безгрижен остров, той ще е поне в компанията на отровен скорпион. Героят също така запазва и свежото си и оскъдно (няма време за дълги фрази) чувство за хумор, залага на ретро автомобил и не пренебрегва нито една красива дама, изпречила се на пътя му. Залогът му и тук са брюнетките.

За трети път в прочутия таен агент се въплъщава Даниел Крейг. Актьорът явно също е вдъхновен от персонажа и неведнъж е споделял, че иска да се превърне в човекa, който най-често е играл 007. За първи път Крейг пое щафетата в „Казино „Роял“. Филмът, който бе заснет след терористичните атаки на 11 септември, промени тона, с който Бонд се бори със световното зло. Крейг го превърна в по-мрачен образ и с това го доближи до оригинала на Флеминг.

В "007 Координати: Скайфол" героят му е измъчен, изстрадал, често уморен и е готов да „се пенсионира“ доброволно, не оспорвайки смъртта си. Не издържа да си почива дълго, но завръщайки се в професията, той често пропуска целите си ,нагазва на дълбоко в световната конспирация и допуска грешки, които му придават направо човешки облик.

Неслучайно Мендес праща героя си в детството му, където може да усетим неговата чувствителност и уязвимост. Тайни от миналото застигат и Ем (Джуди Денч) – директорът на британската разузнавателна служба Ми6. Именно в сенките на спомените си тя търси поредния злодей. В този епизод й е отредена по-голяма роля от друг път. На героинята й се налага да носи пистолет, да се изправи лице в лице с враговете на Кралството и в същото време и тя, по традиция, продължава да се държи студено с любимия си агент, хвърляйки въпроси към завърналия се от смъртта Бонд - „Къде, по дяволите, беше?“.

Поредицата с тайния агент продължава още една традиция - сюжетът да е съвременен отразител на войните, които се водят по света. Бонд тръгна от социалната революция от 60-те години на миналия век. Преживя края на Студената война и зараждането на войната срещу тероризма. В "007 Координати: Скайфол" „злите сили“ са още по-опасни. Скрили са се в анонимността на униформата, в личния компютър, в някогашния приятел. Мендес безпогрешно улучва още веднъж право в целта, поверявайки ролята на врага на Бонд на Хавиер Бардем, който за пореден път (след „Няма място за старите кучета“) доказва, че може да бъде злодей със страховита ексцентричност.

Актьорът е познат първо от филмите на освободения в сексуално отношение Педро Алмодовар. Мендес като че ли прави приятелски реверанс към испанския си колега и дава бяла светлина на идеята героят на Бардем да изпита мъжествеността на Бонд с интимен намек. Нещо, което се случва за първи път в кариерата на Агент 007. Също така образът на злодея е доста драматичен и отваря една нова тема за това може ли всеки да се превърне в предател и кой всъщност е на страната на „истината“.

Няма изненада и в широкия размах на действието, което се разпростира от Истанбул до Лондон. Оттам се прокрадва и в Шанхай, че дори и стига мъглява Шотландия. Сред интересните персонажи в 23-ата серия се открояват и тези на Ралф Файнс, Беренис Марло, Наоми Харис и Албърт Фини.

След екстремни преследвания, предимно в мрачни тунели и няколко сериозни потапяния на фона на изящно визуализираната песен на Адел, Бонд доказва, че му е рано да предава оръжието си, защото макар и на години, притежава най-ценното. Опасният му чар се крие в умението да възкръсва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase