Режисьорът Людмил Тодоров. Снимка: архив, Булфото

Около 9000 зрители има от пролетта досега комедията "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров, който бойкотира големите разпространители.

"Разпространявам го по всякакви начини и канали извън двете големи вериги", каза на пресконференция във Варна режисьорът, който представи филма на фестивала "Златна роза".

"В София е показван в кино "Люмиер", "Одеон", "Влайкова", Дома на киното, "Евросинема". Голяма част от зрителите го видяха благодарение на "София филм фест" - в десетина града в цялата страна. Използвам и "Пътуващо кино", обясни Тодоров.

Той каза, че ще провери какво следва от решението на Комисията за защита на конкуренцията - че има картел в киносалоните. Режисьорът е подал и сигнал до Министерството на културата, припомня БТА.

Още по темата

Христо Мутафчиев спечели наградата за най-добър актьор на фестивала "Златна роза" за участието си в "Миграцията на паламуда" - "филм за човешката надежда, колкото и нелепа да изглежда тя понякога", "хумористичен, но точен портрет на съвременна България".

Гост на фестивала беше и изпълнителят на другата главна роля - Стефан Вълдобев. Владимир Зомбори и Никола Стоянов играят синовете на техните герои. Младите актьори "скроили номер" на режисьора по време на кастинга.

"Пробвах ги заедно. После ми казаха, че са се били "наговорили"и са от един клас - аз не знаех", разказа Людмил Тодоров. По-късно той научил от артистите още, че, като излезли от кастинга, Никола казал на Владимир: "Готово е" - бил сигурен, че са одобрени. В актьорския екип са и Велко Кънев, Ицхак Финци, Гергана Стоянова, Красимир Доков, Кенуъд Хил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase