Кадър от "Джурасик парк". Снимка: Форум Филм

Учени доказаха, че клонирането на динозаври от фосили е невъзможно. Изводът им е публикуван в доклад на австралийски учени от университета Мърдок (щата Западна Австралия).

Експертите са извършили радиовъглеродно изследване на костна тъкан, взета от останките на 136 птици Моа, обитавали Нова Зеландия и унищожени от маорите преди около 600 години, предаде ИТАР-ТАСС.

"В резултат ние установихме, че на всеки 521 години количеството ДНК в костната тъкан, ако се съхранява при температура от 13,1 градуса по Целзий, се намалява наполовина - каза ръководителят на групата изследователи Майк Банс. - Ние съотнесохме тези данни към други, по-високи и ниски температури и установихме, че, ако костната тъкан се съхранява при температура от минус 5 градуса, последните молекули ДНК ще изчезнат след около 6,8 милиона години."

В прочутия роман на Майкъл Крайтън "Джурасик парк" и не по-малко известния едноименен филм на Стивън Спилбърг се разказва, че на измислен остров в Карибско море учени създават развлекателен парк, населен с клонирани динозаври, припомня БТА.

Според научни данни последните динозаври са изчезнали преди около 65 милиона години, тоест много по-отдавна от прага от 6,8 милиона години, който според австралийските учени е критичен за молекулите ДНК.

"След като излезе филмът на Спилбърг /през 1993 г./ постоянно ни преследва митът за възможно възкресяване на динозаврите чрез клониране на ДНК, извлечена от техните останки - отбелязва Майк Банс. - Този мит продължава да живее, дори някои учени от време на време питат дали това може да бъде направено."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase