Кадър от "Аве". Снимка: София Филм Фест

За пореден път родните кинематографисти се разединиха. Този път повод даде Националният филмов център с решението си филмът “Кецове” да е българският претендент за тазгодишната надпревара за “Оскар”-ите.

Пълнометражният дебют на Валери Йорданов и Иван Владимиров спечели не една награда, като получи и симпатиите на Джералдин Чаплин на фестивала в Москва.

В същото време този избор предизвика недоволството на авторите на “Аве” - другият основен претендент да представи страната ни в Лос Анджелис.

От екипа  на "Аве" написаха официално становището си, че не разбират как продукцията им няма да се състезава за американската статуетка. Все пак миналата година Българската филмова академия й присъди наградата за най-добър филм, отличи актьора, изпълнил главната роля - Ованес Торосян, с приз за най-добра мъжка роля и даде наградата за режисура на Константин Божанов.

"Оказва се, че най-добрият български филм не е най-добрият", сподели Владимир Стоев от продуцентите Камера ООД пред Dnes.bg. “Ние сме убедени, че “Аве” трябваше да се състезава за тази награда, тъй като това е първият български филм, който за една година участва в повече от 60 международни фестивала и взе над 20 международни награди. В това гласуване има филми на режисьори, които не са имали кино живот, дори по българските киносалони. А "Аве" имаше шанса да влезе в челната петорка, което досега не се е случвало с българска лента, освен с анимация преди много години", категоричен е той.

"Всъщност “Аве” е обявен за най-добър български филм от Българската филмова академия, която подобно на  другите национални европейски филмови академии няма нищо общо с предложенията за “Оскар”-ите", коментира за Dnes.bg Искра Димитрова от Съюза на българските филмови дейци. "Всички кинематографисти гласуват тайно. Филмовата академия няма жури – каквото излезе от преброяването на филмите, такива са и резултатите", допълни тя.

Още по темата

“Всеки конкурс е отделен сам за себе си", обясни разликата и Ирина Канушева от Националния филмов център. Пред Dnes.bg тя сподели по какъв критерий се взима решението един филм да се превърне в претендент за “Оскар”.

Комисията се състои от 12 души, които взимат решението. В случай, че член на комисията има отношение към някой от филмите, които се състезават, той не гласува. Така тази година право на глас са имали 10 души.

Ирина Канушева допълни, че по този начин се избира българският представител за "Оскар" в последните 3 години. Сумират се точките и се определя кой да е филмът, борещ се за международното отличие. Избирането се прави по интернет, защото така е по-лесно, а се гони срок - до 1 октомври, когато филмът трябва да е в Лос Анджелис, където се раздават наградите.

“НФЦ е консултативен орган и се състои от утвърдени хора, които работят в областта на киното – режисьори, продуценти, оператори... Така че се предполага, че те имат достатъчно изградени критерии, за да определят качествата на един филм", обясни още Канушева. "Ние не можем да забраним на един филм да участва в конкурс, който е обществено обявен, а след това всичко зависи от познанията, морала и преценката на всеки от членовете на журито”, обясни тя.

За да може една продукция да представи страната си за “Оскар”-ите, е необходимо да отговаря на определени технически параметри, които са зададени от Американската филмова академия. Сред тях са и филмът да бъде търговски разпространяван в последната една година, до 1 октомври, т.е. да има редовни прожекции в киносалоните.

Освен победителя “Кецове” и “Аве”, останалите претенденти да ни представят в Лос Анджелис са били “Чужденецът” на Ники Илиев, “Зад кадър” на Светослав Овчаров, “Островът” на Камен Калев и “Цахес” на Анри Кулев.

А що се отнася до това дали българска продукция може да се сравни с филми като тазгодишния фаворит например на фестивала във Венеция,"Пиета" (реж. Ким Ги Док), или последната творба на Михаел Ханеке "Любов", ще стане ясно на 15 януари 2013. Тогава Американската академия за кинематографично изкуство и наука, която всяка година присъжда "Оскар"-ите, трябва да оповести списъка с номинациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase