Бил Мъри по време на пресконференцията на "Хайд Парк на Хъдсън" в Торонто. Снимка: Reuters

Много успешно се оказа новото превъплъщение на Бил Мъри. Този път американският актьор се превърна във   Франклин Делано Рузвелт на екрана.  Премиерата на "Хайд парк на Хъдсън" се състоя на кинофестивала в Торонто, предаде Ройтерс.

"Боже мой, поискаха от мен да изиграя Рузвелт. Това е чудовищно предизвикателство", споделя Мъри. Решението на комика да се превъплъти в образа на 32-ия президент на САЩ изглежда като поредния проницателен ход във филмовата му кариера, пише БТА.

Официално продукцията ще излезе на голям екран на 7 декември - навреме, за да се включи в надпреварата за наградите "Оскар". Ранните отзиви за изпълнението на Бил Мъри са ласкави, а комикът се смята за един от възможните претенденти за най-престижното отличие в света на киното.

Въпреки това Мъри, който не крие разочарованието си, че през 2004 г. се размина със заветната награда за ролята си в "Изгубени в превода", казва, че не се ръководил от възможността отново да попадне в надпреварата за "Оскар", когато е решил да приеме предизвикателството да играе Рузвелт.

"Хайд парк на Хъдсън" "гази в същите води" като "Речта на краля". Премиерата на британската историческа драма преди две години се състоя също на кинофестивала в Торонто. По-късно филмът на Том Хупър спечели "Оскар" за най-добър филм,най-добър режисьор и най-добър актьор (Колин Фърт).

Съдейки по отзивите на критиката, "Хайд парк на Хъдсън" едва ли ще повтори този успех. Изпълнението на Бил Мъри обаче е възхвалявано като достойно за оскарова слава. "Холивуд рипортър" пише, че подходът на актьора към ролята я прави "невероятно убедителна и забавна". "Скрийн дейли" също прогнозира успех за Мъри в наградния сезон. Кинофестът в Торонто вече е преполовен. На този етап най-ласкави са отзивите за "Арго" на Бен Афлек и "SilverLinings Paybook" на Дейвид О'Ръсел.

"Доста заглавия бяха очаквани с интерес, но само някои от тях се откроиха", казва Дейвид Лоб, представител на независимите филмови дистрибутори "Oscilloscope". Лоб посочва като евентуални участници в надпреварата за "Оскар" именно "Арго" и "Silver Linings Paybook". Други продукции като новата адаптация на "Ана Каренина" и  "Среднощни деца" според него не са оправдали високите очаквания. "Небесен атлас" на Анди и Лана Уашовски и Том Тиквер пък раздели критиката със сложната си многопластова сюжетна линия.

Филмът "Учителят" на Пол Томас Андерсън продължава да вълнува критиците и публиката, най-вече с изпълненията на Филип Сиймур Хофман и Хоакин Финикс. Режисьорът Андерсън обаче упорито отклонява въпросите за това до каква степен проектът му засяга сциентоложката църква, пораждайки съмнения за съдбата й, когато дойде времето за наградите "Оскар".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase