Режисьорът Кристиан Мунджиу има опит с международните отличия. Снимка: Reuters

Филмът "Отвъд хълмовете" ("Dupa dealuri") на румънския режисьор Кристиан Мунджиу е избран да представи Румъния в категорията "Най-добър чуждоезичен филм" на наградите Оскар следващата година, предаде Аджерпрес.

Продукцията е вдъхновена от романите на Татяна Никулеску Брани, беше наградена за сценарий и интерпретация на Кинофестивала в Кан.

Филмът ще бъде прожектиран предпремиерно в Букурещ при закриването на фестивала "Филмите от Кан в Букурещ" на 25 октомври.

"Отвъд хълмовете" разказва за две момичета, които са израснали заедно и които се срещат отново след няколко години раздяла.  Алина се връща от Германия, за да вземе със себе си Войкица - приятелката си от детството, към която все още се чувства силно привързана.

Войкица обаче е открила своя път във вярата и монахините, сред които живее в манастира, заместват семейството, което никога не е имала. Алина се бори с всички сили да си върне обичта на Войкица, карайки всички наоколо да се питат от къде идва силата, която я движи.

Проектът има дистрибутори в над 30 страни и продължава трасето си през големите световни фестивали - Карлови Вари, Сараево, Москва, Флоренция, а скоро предстои да бъде представенаи в Торонто, както и на филмови фестивали в Ню Йорк, Лос Анджелис и Буенос Айрес.

Кристиан Мунджиу стана известен с филма си "4 месеца, 3 седмици и 2 дни", който получи множество международни признания, сред които  "Златна палма" в Кан, Златен глобус за най-добър чуждоезичен филм, както и бе обявен за най-добър европейски филм за 2007 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase