Терънс Малик. Снимка: Reuters

Терънс Малик е в състояние да раздели мненията така, както не умее почти никой друг съвременен режисьор. Поредното свидетелство за това е начинът, по който публиката на кинофестивала във Венеция реагира на новия му филм "To the Wonder".

Импресионистичната и на практика лишена от диалог продукция бе толкова шумно освиркана, колкото и аплодирана след прожекцията й в неделя, предаде БТА.

Филмът "To the Wonder" на странящия от светски шум Малик е вторият му за последните две години, който попада в светлината на фестивалните прожектори. Предижният му филм "Дървото на живота" спечели "Златна палма" на кинофестивала в Кан през 2011 г., а новият му проект е сред 18-те претенденти за венецианския еквивалент "Златен лъв". Въпреки това според наблюдателите ще бъде твърде изненадващо, ако "To the Wonder" получи заветната награда.

Терънс Малик не бе във Венеция за представянето на филма си. В новия му проект участват Бен Афлек, Рейчъл Макадамс, Хавиер Бардем и Олга Куриленко. Учудващо "налична" за интервюта и фотосесии е само украинската актриса, прочула се с участието си във филма "Спектър на утехата" от поредицата за Джеймс Бонд. Така особеното чувство около един от най-очакваните филми на фестивала се задълбочава.

Ранните отзиви на критиката за лентата "To the Wonder" също са смесени. Това обаче едва ли ще трогне режисьора Терънс Малик,който според думите на продуцентката му Сара Грийн не чете какво пише в пресата за него или проектите му.

Запитана на пресконференция в рамките на кинофестивала дали загадъчният кинодеец не се намира инкогнито във Венеция, Грийн е отговорила:"Не, той не е тук. Малик е в творчески подем и е твърде зает с работа".

Светът трябваше да чака 20 години между филмите "Небесни дни" от 1978 г. и "Тънка червена линия" от 1998 г. на американеца. Освен тях Терънс Малик има в актива само още шест продукции за близо 40 години, което допълва загадката около 68-годишния режисьор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase