Снимка: Reuters

Седем български филма ще се състезават в три категории на конкурсната програма на 8-мия Световен фестивал на анимационния филм.

Форумът започва във Варна на 10 септември.

Със сериозна заявка за награда в селекцията "Късометражни филми" е анимационно-документалната копродукция на България, Хърватия и Германия "Баща", на режисьора Иван Богданов. В същата категория ще участва филмът "Славеи през декември". Той идва от Канада, но авторът му е българин - режисьорът Теодор Ушев, който отдавна живее и работи в Монреал.

Режисьорът ще участва и в друга конкурсна категория - за най-добър детски филм, със забавната анимация "Демони", рисувана върху стари грамофонни плочи, пише БТА. В същата категория ще видим още едно българско заглавие - ""Как си построих къща" на Йоана Александрова.

Във Варна се очаква и премиерата на първата българска анимация, рисувана с пясък. "Последна есен" на дипломантката от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" София Илиева, ще се състезава в категорията "Студентски филми". В същата категория ще участва и вторият филмна студентката от НБУ Райна Атанасова - "Ултрас".

На варненския фестивал ще се види и българска 3D анимация. Концептуалната черно-бяла лента "7596 Фрейма" е на режисьора Мартин Георгиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase