Ищван Сабо. Снимка: Reuters
fallback

Големият унгарски режисьор Ищван Сабо и съпругата му са поканени на 31-ия фестивал на българския игрален филм "Златна роза".

Събитието ще се състои от 5 до 11 октомври във Варна. "Ако се осъществи визитата, ще покажем панорама от филми на Сабо", каза Канушева. "Чакаме потвърждение и от останалите чуждестранни гости, между които директорът и селекционерът на Националния фестивал на полското кино в Гданск.

Те имат намерение да представят съпътстваща програма от български филми на следващото издание на фестивала", допълни изпълнителният директор на Националния Филмов Център Ирина Канушева.

В конкурса за пълнометражни игрални филми на "Златна роза" са 12 заглавия - осем подкрепени от НФЦ и четири независими продукции.

"Пъзел" на Иво Стайков, "Вяра, любов и уиски" на Кристина Николова, "Джулай" на Кирил Станков и "Цветът на хамелеона" на Емил Христов са режисьорските дебюти сред подкрепените от НФЦ филми.

Едни от първите си срещи със зрителите ще имат на "Златна роза" и "Аз съм ти" на Петър Попзлатев, "Инкогнита" на Михаил Пандурски, "Още една мечта" на Николай Мутафчиев, "Слънчево" на Илия Костов.

Познатите филми в конкурса са "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров, "Корпус за бързо реагиране" на Станислав Дончев, "Чужденецът" на Ники Илиев. Може би преди фестивала по екраните ще излезе и "Пистолет, куфар и три смърдящи варела" на Георги Костов.

В информационната програма на "Златна роза" са две международни продукции с българско участие - "Испания" на австрийската режисьорка Аня Саломоновиц по сценарий на Димитър Динев с копродуцент "Камера" и "Шоково състояние" на словенския режисьор Андрей Кошак с копродуцент "Арт фест", пише БТА.

За наградите в късометражния конкурс на "Златна роза" ще се състезават 10 филма - с продължителност от две до 51минути, главно на студенти и млади режисьори. Продукциите са избрани от над 30 кандидатствали от критиците Людмила Дякова, Антония Ковачева и Борислав Колев.

Общата продължителност на филмите, които те са гледали, е над седем часа, а фестивалната селекция е около три часа.

Между младите автори в късометражната програма са вече известни имена като Петър Вълчанов и Кристина Грозева, които сега участват със "Скок". Павел Веснаков, печелил "Джеймисън" и други награди, показва "Парафиненият принц" с отличия от международни фестивали.

За късометражния конкурс на "Златна роза" са избрани още продукциите на БНТ "Жълто куче" на Мария Николова и "Виолета, Жоро и аз" на Любомир Попов, на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" - "Welcome to София" под режисурата на Петра Георгиева.

В афиша влизат още "Драсканица" на Любомир Печев и "Бариерата" на Радослав Камбуров, на Нов български университет - "Солено и сладко" на Поли Генчева.

Режисьорите на останалите две заглавия са и техни продуценти - Ивайло Марков на "Отивам в Италия" и Албена Иванова на "Йероглифът".
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback