Снимка: Reuters

До колко фантастиката се доближава до реалността се опитват да пресметнат британски студенти по физика от университета в Лестър, съобщи в "Дейли телеграф".

Те установили, че добре познатия от комиксите герой Батман би могъл наистина да литне с плаща си, но не би оцелял при кацането.

Според бъдещите физици, човекът-прилеп би получил прекалено сериозни наранявания заради високата скорост при приземяването.

22-годишният Дейвид Маршал и неговите състуденти от факултета по физика и астрономия са написали анализ, кръстен "Траекторията на падащия Батман". Те са проучили от гледна точка на аеродинамиката епизод на филма на Кристофър Нолан "Батман: Началото". Там главният герой полита надолу от висока сграда.

При движението във въздуха Батман използва специална пелерина, изработена от тъкан, притежаваща "ефекта на паметта". Когато тя среща поток въздух, се разтваря и става по-твърда, удържайки тялото във въздуха като делтаплан, обобщават БТА.

Групата студенти по физика са изчислили всички сили, които действат на човек по време на подобен полет и са приложили получената формула и по отношение на пелерината, използваната от Батман във филма от 2005 г.

Според изчисленията наметалото с размах от 4,7 метра и свързаната с него подемна сила са достатъчни, за да бъде извършен полет на един около 90-килограмов Батман над Готъм сити от 150-метрова сграда. Батман би могъл да прелети 350 метра за 3 секунди, като максималната му скорост би достигнала 109 км в час, а в земята би се врязал със скорост от 80 километра в час и съответно би загинал.

Маршал пояснява в труда си, че "Ако Батман иска да оживее след такъв полет, при всички положения ще му трябва по-голямо наметало. Ако пък не иска да променя стила си, може да се възползва от реактивна тяга, за да продължи полета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase