Снимка: В Двореца
fallback

Германският филм, разкриващ насилието над жените в Иран, е бил изнесен нелегално от страната чрез Фейсбук, съобщава БТА.

"Отново ще се усмихна на слънцето" на режисьора Шахбас Ношир бе представен на 10-ия Международен фестивал на късометражното кино "В Двореца".

По време на феста, авторът на филма разказа: "В Иран е забранено да се снима на открито, затова работехме нелегално. После материалът беше изнесен също нелегално. Въобще целият процес вървеше по тайни, полулегални канали".

Шахбас е известен в Иран от други филми, които е правил. Иран е и женско име, и метафора, каза Шахбас Ношир в отговор навъпрос по повод на това, че героинята се казва Иран.

Основният въпрос, който ни занимава, е колко можеш да понесеш, преди да се опиташ да се измъкнеш. Това важи и за героинята, за всички жени в нейното положение, и за страната Иран, обясни режисьорът.

Темата за домашното насилие над жените не е доминираща в иранското кино, защото е табу. А да се правят филми само за фестивали е безсмислено, коментира още той.

Историята във филма ни пренася в Техеран, където посрещност героинята Иран е изнасилена от трима мъже. Докато обяснява на мъжа си какво се е случило, тонът все повече се изостря.

Шахбас Ношир е роден в Иран през 1959 г. Живее в Германия от 1986 г. Завършва театър и сценични изкуства в Берлин. Работи на свободна практика като оператор, сценарист, режисьор на документални и късометражни филми и като актьор в киното и театъра.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

RAVNOPRAVIE

преди 6 години

До Мъж NIKOI NQMA PRAVO DA POGAZVA PRAVATA NA DRUGO 4OVE6KO SA6TESTVO

9

Aleksandra

преди 7 години

Някой знае ли от къде може да се изтегли филма ?

8

Възмутен

преди 11 години

"Някакъв" , би ли ми обяснил какво общо има правото на жената на работа с правото да се държиш с нея , като с "НЕ ЧОВЕК" и да я мачкаш , малтретираш и унижаваш по всякакъв начин?? ... Аз поне не схванах .. сигурно съм глупав? ... може би ти /Вие/ ще ми помогнеш/те/ ? ...

fallback