Снимка: Булфото

С филма "Земя" (1956) ще бъде отбелязан 80-годишният юбилей на Гинка Станчева. Именно той обра овациите в Кан навремето, представен лично от екипа. Негов режисьор е Захари Жандов, а сценарият е на Веселин Ханчев, по повестта на Елин Пелин. Сред другите актьори във филма са Богомил Симеонов, Славка Славова, Елена Хранова, Стефан Петров, Кунка Баева.

Сюжетът ни пренася в българско село преди Първата световна война. Младият Еньо обича бедната и красива Цвета. Братът на Еньо - Иван, и жена му уреждат годежа. Гърбавата Станка, дъщеря на селския чорбаджия, е влюбена в Еньо. Неин роднина решава да й помогне. Заради имотите на Станка Еньо разваля годежа с Цвета . .

Прожекцията ще е в кино "Одеон" от 17.00 часа, съобщи Филмотеката.

Другият филм с участието на Гинка Станчева, който може да гледаме на 16 юни отново по случай годишнината й е "Един снимачен ден" (1986). В него на актрисата партнира Апостол Карамитев.

Режисьор е Борислав Шаралиев, а сценарият е на Валери Петров. Според критиката този филм е "най-неустоимото обяснение в любов към киното, правено някога от български кинематографисти", "прелестен киноетюд, тържество на любимия стил на сценариста - улавянето нанеподправения живот в малък отрязък от време и място".

Двете прожекции са в рубриката "Български екран", входът е безплатен.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase