Джейсън Сигъл на премиерата на филма "Петгодишен годеж", на който е сценарист. Снимка: БТА

Холивудската комедия "Петгодишен годеж"  откри 11-ия международен кинофестивал "Трайбека", който се организира всяка година в едноименния район на Манхатън, съобщиха световните агенции.

В продължение на 12 дни в Ню Йорк ще бъдат представени 89 пълнометражни филма - 57 игрални и 32 документални. Предвидени са 50 световни премиери.На премиерата на комедията "Петгодишен годеж" присъстваха Джейсън Сигъл и Емили Блънт.

Сценаристи на филма са Джейсън Сигъл и Никълъс Столър, които са работили заедно и над филмите "Прелъстен и изоставен" и "Мъпетите", излязъл по екраните миналата година. "Петгодишен годеж" е продуциран от Джъд Апатоу и е заснет от Столър. Във филма Сигъл и Емили Блънт са в ролите на непрестанно сгодена двойка.

Филми на Сара Поли, Жули Делпи и Майкъл Уинтърботъм ще бъдат показани в рамките на тазгодишния кинофестивал "Трайбека"."Take This Waltz" на канадката Сара Поли идва след режисьорскияй дебют "Далеч от нея". В новия филм Мишел Уилямс и Сет Роугън са семейна двойка. Персонажът на Мишел е изправен пред дилемата да избира измежду чувствата към съпруга си и към негов конкурентза сърцето й.

"Тришна" на Уинтърботъм е адаптиран по книгата "Тес от рода Д'ърбървил" на Томас Харди. Във филма се е снимала Фрейда Пинто.Уинтърботъм, прочул се като режисьор на филмите "Кулинарен тур" и "24 Hour Party People", е заснел също комедията "Фантасмагории", адаптирана по книгата "Животът и възгледите на Тристрам Шанди" на Лорънс Стърн.

Режисьорите на номинираната за "Оскар" анимация "Персеполис" Маржан Сатрапи и Венсан Пароно ще представят своя филм "Пиле със сливи" с участието на Матийо Амалрик в ролята на цигулар в Техеран през 50-те години на миналия век."Два дни в Ню Йорк" на Делпи е продължение на нейния филм "Два дни в Париж". В новата комедия Делпи и Крис Рок са се снимали като нюйоркска двойка. Тя е навестена от семейството на персонажа на Делпи от Франция.

Зрителите ще могат да видят също Маги Гиленхал в "Истерия",Грета Геруиг в "Lola Versus", Джон Хоукс в "The Playroom", Салма Хайек в "As Luck Would Have It", Джеси Айзенбърг във "FreeSamples".

Прожекция на блокбастъра "Отмъстителите" на Марвел, в който участват Робърт Дауни младши и Скарлет Йохансон, бе избран от организаторите да закрие кинофестивала Трайбека, съобщи Асошиейтед прес.

Високобюджетната холивудска лента е снована на едноименната комиксова поредица на издание "Марвел", за пръв път публикувана през 1963 година. На Дауни и Йохансон партнират Крис Еванс, Марк Ръфало, Крис Хемсуърт, Джереми Ренър, Самюъл Джаксън и др. Прожекцията е предвидена за финалната вечер на кинофеста на 28 април.

Филмовият фестивал "Трайбека" е основан през 2001 г. от актьора Робърт де Ниро и продуцентите Джейн Розентал и Крейг Хаткоф, за да популяризира културата и туризма в центъра на Ню Йорк - Манхатън - след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г, припомня БТА.

Повечето от филмите са независими продукции.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase