Снимка: София Филм Фест

Три ключови заглавия ще можем да видим на финала на международната програма на 16-ото издание на София Филм Фест.

Това са „Раздяла” на Асгар Фархади, „Хавър” на Аки Каурисмаки” и „Стоичков” на Борислав Колев.

„Раздяла“ е един от претендентите за „Оскар“ за оригинален сценарий и най-добър чуждоезичен филм. Освен със „Златна мечка” в Берлин ’11, продукцията беше отличена и с наградата на Екуменическото жури, „Сребърна мечка” за най-добър актьор (Шахаб Хосейни и Пейман Моади) и „Сребърна мечка” за най-добра актриса (Лейла Хатами и Сарех Баят).

Иранският филм получи признание от Асоциацията на холивудската чуждестранна преса на церемонията по връчване на престижните награди „Златен глобус”. „Раздяла” беше обявен за най-добър чуждоезичен филм, побеждавайки конкуренцията – „Момчето с колелото” на братя Дарден, „Кожата, в която живея” на Алмодовар, режисьорския дебют на Анджелина Джоли „In the Land of Blood and Honey” и най-новата творба на Джан Имоу „Цветята на войната”.

Филмът е завладяващ и проникновен разказ за съвременно иранско семейство от средната класа и за неизбежните проблемите, които съпътстват всяка връзка.

Силна и завладяваща е новата кинотворба на финландския режисьор Аки Каурисмаки „Хавър”, отличена с наградата на критиката и номинация за „Златна палма” в Кан 2011. Филмът разказва историята на бившия писател и известен бохем Марсел Маркс, оттеглил се в доброволно изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър. Там той се сближава с местните хора като честен, но не и проспериращ ваксаджия. Погребал мечтите си за литературен пробив, Марсел живее щастливо в триъгълника, който образуват любимият му бар, работата и съпругата му Арлети. Неочаквано съдбата му изпраща малолетен бежанец емигрант от Африка, а тежка болест приковава Арлети на легло. Както споделя един от най-авторитетните критици в света на киното, Роджър Ебърт, „да се опише филм на Аки Каурисмаки като оптимистичен и весел е невъзможно, но въпреки че не е комедия, „Хавър” е много по-нежен и изпълнен с надежда в сравнение с останалите му брилянтни творби”.

Специално събитие в заключителната международна програма на София Филм Фест 2012 е документалната премиера на „Стоичков” на Борислав Колев. Филмът представлява драматичен разказ за спортната кариера и бурната житейска съдба на най-известния българин по света – Христо Стоичков.

Целта на документалния филм „Стоичков” е да разбие досегашните клишета за личността му и да разкрие чувствителния човек, скрит зад образа на гениален футболист, показан с всичките му противоречия без излишен блясък. „Зрителите ще се срещнат с един Стоичков, който се различава драстично от неговия клиширан медиен образ – такъв, какъвто не го познават и на места, където не са го виждали”, обещава филмовият критик Борислав Колев, страстен футболен фен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase