Мерил Стрийп ще получи почетна "Златна мечка" на фестивала. Снимка: БТА
fallback

Един от най-големите кинофестивали в Европа ще бъде открит на 9 февруари в "Берлинале палас". Престижният кинофорум ще се състои за 62-ри път и ще продължи до 19 февруари.

Началото на Берлинале ще бъде дадено с историческата драма "Сбогуване  с кралицата" на френския режисьор Беноа Жако, съобщиха световните информационни агенции.

Продукцията е адаптирана по едноименния роман на Шантал Тома, отличен с наградата "Фемина" през 2002 г. и описва първите дни от Френската революция през погледа на компаньонка на кралица Мария Антоанета.

Самата тържествена церемония по откриването ще започне в 19.00 часа. На нея директорът на фестивала Дитер Кослик ще представи официално членовете на журито, което тази година ще бъде председателствано от британския режисьор Майк Лий. В конкурсната програма тази година са включени 18 филма, които ще се борят за наградата "Златна мечка".

Сред любопитните филми на Берлинале е филма на Анджелина Джоли "Земя на кръв и мед", както и новия филм на Вернер Херцог, който е 4-часова документална продукция.

Мерил Стрийп ще получи почетна "Златна мечка" на 14-и февруари. Двукратната носителка на "Оскар" ще бъде наградена с отличието на прожекцията на последния си филм "Желязната лейди",в който изпълнява ролята на британския министър-председател Маргарет Тачър.

По този повод на форума ще се прожектират и други филми с участието на Стрийп, сред които "Изборът на Софи" и "Крамър срещу Крамър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback