Истанбул през мирогледа на Катя Табакова. Снимка: Позор

За четвърти път до историите на Близкия Изток и Северна Африка ще ни доближи фестивала „Цветята на Корана”.
Неговото четвърто издание ще се проведе от 17-ти януари до 9-ти февруари в Дома на киното, Евро синема, Червената къща и Dada Cultural Bar.

В рамките на три седмици ще се прожектират специален подбор от фестивални заглавия, повечето от които за първи път ще бъдат показани в България.

Един от основните акценти на фестивала ще бъде програмата посветена на Истанбул. Културната столица на Турция е във фокуса на три филмови заглавия, изложба и литературна премиера.

Първата любопитна разходка, която ще ви разведе както из скритите места на колоритния квартал, така и по най-оживената улица в Истанбул „Истиклял” е на британката Аманда Бърел с „Истории от Бейолу”.

„Пресечна точка Истанбул” е първа част от трилогията посветена на Истанбул на немския режисьор Михаел Хехл. През 2006-та Хехл пътува из Турция и на път за Истанбул случайно попада на колоритен местен жител.

Разговорът между двамата е предимно жестомимичен, но режисьорът е толкова впечатлен, че взима координатите на мъжа и се завръща в Истанбул година по-късно, след като е научил турски, за да продължат разговора си.

Оттам се заражда и идеята за тази филмова трилогия за Истанбул, чиято втора част „Всичко е достъпно” ще се появи по екраните през лятото на 2012-та.

Истанбул през погледа на турската режисьорка Аслъхан Юналдъ ще видите в „Истанбул на пълна скорост”. Колко точно обитатели има Истанбул и колко време отнема на хората живеещи в крайните квартали на азиатската част, за да стигнат до централните булеварди на града? Как се справят чужденците с тази почти непосилна за тях задача и как гледат местните на непрекъснатия поток от туристи по улиците на Истанбул?

Специално за четвъртото издание на фестивала „Цветята на Корана” Катя Табакова ще представи изложбата с фотографии „Визуални цитати – Истанбул”. В нея е показано различното лице на Истанбул, далеч от безкрайно сниманите туристически забележителности. Фотографиите ще бъдат изложени във фоайето на Дома на киното от 17-ти януари до 9-ти февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase