Снимка: Reuters
fallback

"Дървото на живота" на американския режисьор Терънс Малик спечели Златната палма на кинофестивала в Кан.

Официалната церемония тази вечер започна с бурни аплодисменти за председателя на журито Робърт де Ниро, който приветства гостите на френски език. Още по-бурен смях огласи залата, когато актьорът, който говореше колебливо, сбърка "шампиньон" (гъби) с "компаньон" (приятели), говорейки за колегите си от журито.

"Дървото на живота", с участието на Брад Пит и Шон Пен, бе обявен за един от фаворитете за Златна палма още при старта на фестивала в Кан.

Тази вечер, вместо на режисьора, отличието бе връчено на един от продуцентите на филма, който заяви, че е много трудно човек да замества един гигант и обясни, че Терънс Малик е пословично известен с дискетността и стеснителността си.

Датският режисьор Ларс фон Триер, който бе обявен за персона нон грата на кинофестивала след изказана симпатия към Хитлер, също бе отличèн. Кирстен Дънст получи наградата за най-добра актриса за участието във филма му "Меланхолия."

Oще по темата

Призът за най-добър актьор бе връчен на французина Жан Дюжарден за ролята му в "Артистът" – римейк на на ням чернобял филм от 20-те години.

Наградата на журито получи младата френска режисьорка и актриса Майвен за филма Polisse. Тя благодари на екипа си и на полицаите от Бригадата за защита на малолетните, за чието ежедневие разказва лентата.

Турският филм "Имало едно време в Анадола" на Нури Билге Джейлан и "Момчето с велосипеда" на братята белгийци Жан-Пиер и Люк Дарден си поделиха Голямата награда.

Наградата за режисура бе присъдена на датския режисьор Николас Виндинг Рефн за трилъра Drive, а наградата за най-добър сценарий, на филма "Бележка под линия" (Footnote) на израелския режисьор Йозеф Седар.

"Златна камера" за най-добър първи филм бе връчен на "Акациите" на аржентинския режисьор Пабло Джорджели, а като най-добър късометражен филм бе отличен "Крос" на украинската режисьорка Марина Врода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

ЗР

преди 12 години

Голямото прецакване!Така мога да определя 30те минути които изгледах от този филм.Абстрактни космически моменти, които май трябваше да опишат спалнята и двореца на Бог, малко вулкани, подводни снимки на вълни, малко кофти анимация на динозаври и уникално *** монолози, по-нататък да продължи някой друг... Или аз трябваше да се надрусам яко за да разбера за какво иде реч, или великия режисьор е прекалил и бая омешал субстанциите

26

TT

преди 12 години

Отидох, защото съм баща и защото в описанието на филма пишеше, че "Филмът проследява живота на Джак, от невинността на детството до лишените от илюзии години на съзряването му, когато се опитва да изглади сложните отношения с баща си". 30-т минути избухване на вулкани, водопади, големи вълни и дори динозаври разхождащи се по река (не разбрах защо и откъде се появиха) ми дойдоха в повече. Това мога да го гледам и по Дискавъри. Хвала тези, които са имали нерви да изгледат филма до край.

25

Минат!

преди 12 години

Дървото на живота е дърво отвсякъде. Най-тъпия, претенциозен и шарлатански проект, който някога съм гледал. Пълен е с клишета, религиозни глупости и най-елементарни внушения. И пълна липса на смисъл! Не се лъжете, хора, доверете се на собствения си разум и вкус и просто теглете една майна и на Кан и на жалките сноби, които си позволяват да ви правят на ***. Това няма нищо общо с изкуството! *** off!

fallback