По-късно днес на миницеремония в Бевърли Хилс президентът на Американската киноакадемия и носителката на "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля Моник ще обявят номинациите за най-престижните филмови награди.

Сред спряганите за фаворити тази година филми са „Социалната мрежа“ на Дейвид Финчър, “Речта на краля“ на Том Хупър, „Черният лебед“ на Дарън Аронофски, „Непреклонните“ на Братя Коен и „Боецът“ на Дейвид О. Ръсел.

И петте филма обраха куп фестивални отличия, бяха фаворити на престижни награди, като Златен Глобус и БАФТА и отбелязаха забележителни приходи от продажба на билети по световните екрани.

Създателите на петте най-спрягани заглавия вероятно също ще премерят сили в престижната категория за най-добър режисьор.

Актьорските превъплъщения, които тази година се отличиха с най-много награди пък са на Натали Портман в „Черният лебед“ (главна женска роля), на Колин Фърт в „Речта на краля“ (главна мъжка роля) и на Крисчън Бейл в „Боецът“ (поддържаща мъжка роля), заради което се очаква те да бъдат сред номинираните в съответните категории.

Компания им правят Анет Бенинг и Мишел Уилямс, Джеймс Франко и Джеф Бриджис. 

Още по темата
16 ное 2010 12:33

Най-добрите анимации на годината пък вероятно ще включват „Играта на играчките 3D“, която се оказа шампион в годишния боксофис и в оценките на критиците, както и още цели 9 от 15-е селектирани заглавия тази година.

След обявяването на номинациите, членовете на Академията ще започнат да гласуват.

Резултатите ще станат ясни на 27 февруари, когато ще бъдат раздадени най-престижните награди в света на церемония с водещи Ан Хатауей и Джеймс Франко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase