На 16 януари в Бевърли хилс ще се състои 68-ата церемония по връчване на наградите латен глобус“.

Тази година сред раздаващите отличия звезди ще бъдат Дженфър Лопес, Мат Деймън и Робърт Патинсън.

Робърт де Ниро ще получи от ръцете на Мат Деймън почетната награда "Сесил Б. де Мил" за цялостно творчество и за принос в киното.

Най-много номинации тази година получи драмата "Речта на краля", която ще се състезава в 7 от категориите за престижните отличия, включително в тази за най-добър филм.

С по 6 номинации са боксьорската драма "Боецът" и "Социалната мрежа", които също са сред кандидатите за отличието за най-добър филм, заедно с „Генезис" и "Черният лебед".

Номинирани в категорията най-добра комедия или мюзикъл са "Децата са добре", "Алиса в Страната на чудесата", "Бурлеска", "Туристът" и "БСП - Бесни Страшни Пенсии".

Колин Фърт, Хелена Бонъм Картър и Джефри Ръш получиха номинации в актьорски категории заради ролите си в "Речта на краля".

Сред номинациите на "Социалната мрежа" са също тези на Джеси Айзенбърг за най-добър актьор в драма, Андрю Гарфийлд за актьор в поддържаща роля и Дейвид Финчър за най-добър режисьор.

Джони Деп получи две номинации - за актьор в комедия или мюзикъл за "Алиса в Страната на чудесата" и за "Туристът".

"Боецът" е с 4 номинации в актьорски категории - Марк Уолбърг е претендент за отличието за най-добър актьор, а Крисчън Бейл, Ейми Адамс и Мелиса Лео са сред претендентите за отличията за актьори в поддържащи роли.

Освен Айзенбърг, Фърт и Уолбърг, кандидати за наградата за най-добър актьор в драма са също Джеймс Франко за "127 часа" и Райън Гослинг за "Синя Валентинка".

Режисьорите, които ще се борят за Златен глобус пък са Дейвид Финчър за „Социалната мрежа“, Дейвид Ръсел за "Боецът", Дарън Аронофски за "Черният лебед", Том Хупър за "Речта на краля" и Кристофър Нолан за "Генезис".

"Генезис" е номиниран и за най-добър сценарий.

За Златен глобус за най-добра актриса в драма ще се борят Холи Бери за "Франки и Алис", Никол Кидман за "Заешка дупка", Дженифър Лорънс за "Зимен дар", Натали Портман за "Черният лебед" и Мишел Уилямс за "Синя Валентинка".

В категорията телевизионна драма номинираните са "Декстър", "Живите мъртви", "Добрата съпруга", "Момчетата от Медисън авеню" и "Boardwalk Empire".

Претенденти за отличието за най-добър актьор в категорията са Стив Бушеми за Boardwalk Empire, Брайън Кренстън за "Опасно лош", Майкъл Хол за "Декстър", Джон Хам за "Момчетата от Медисън авеню" и Хю Лори за "Д-р Хаус". Актрисите, които се борят за отличието пък са Джулиана Маргулис за "Добрата съпруга", Елизабет Мос за "Момчетата от Медисън авеню", Пайпър Перабо за "Тайнствени афери", Кира Седжуик и Кейти Сейгъл за "Отблизо".

Номинирани за наградата за най-добър телевизионен мюзикъл или комедия са "Веселие", "Сестра Джаки", "Рокфелер плаза 30", "Съвременно семейство", "Теория за Големия взрив" и The Big C.

Претендентки за отличието за най-добра актриса в телевизионен мюзикъл или комедия са Еди Фалко за "Сестра Джаки", Тина Фей за "Рокфелер плаза 30", Лора Лини за The Big C, Леа Мишел за "Веселие", Тони Колет за "Тара и компания".

Кандидати за мъжкото отличие пък са Алек Болдуин за "Рокфелер плаза 30", Стив Карел за "Офисът", Матю Морисън за "Веселие", Томас Джейн за "Увиснал", Джим Парсънс за "Теория за Големия взрив".

"Златните глобуси" се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд и са смятани за ориентир за наградите "Оскар". Те се връчват за постижения в областта на киното и телевизията. Смятани са за втори по важност след наградите "Оскар".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase