Снимка: Позор ООД
fallback

Отново по следите на Изтока ще ни отведе панорамата “Цветята на Корана”.

Мини фестът се провежда за втора поредна година и този път филмите ще се прожектират от 14 януари до 18 февруари в трите столични арт салона „Дом на киното”, „Евро синема” и „Червената къща”.

Откриването е в Дома на киното с прожекцията на филма „Плачещата върба” на най-награждавания ирански режисьор Маджид Маджиди.

Два са основните акцента в програмата на фестивала тази година– новото иранско кино и киното на страните от Северна Африка.

Програмата „На фокус: Иранско кино” включва носителят на „Сребърна мечка” от фестивала в Берлин „Вън от играта” на режисьора Джафар Панахи.

Историята за група млади момичета, които искат да присъстват на футболен мач, но не могат, защото това е забранено от закона, е фаворит на фестивалите в Торонто, Любляна и Ротердам.

Носителят на “Златна пика” от фестивала във Валядолид „Зима” на режисьора Рафи Питс ще има своята премиера в рамките на фестивала.

Трогателен разказ за мъж, напуснал съпругата си и дъщеря си, за да търси работи в странство, след което следите му се губят.

Продукцията е номинирана за „Златна мечка” на „Берлинале” и е носител на наградата на журито от фестивала в „Палм Спрингс”.

В другата програма „На фокус: киното на Северна Африка” ще бъдат показани филми от Алжир, Тунис, Мароко, Сенегал и Мавритания.

Сред заглавията са дебютът на алжиреца Надир Мокнеш „Харемът на мадам Осман” с участието на Кармен Маура, Буюна и Надя Каси.

Кармен Маура е в ролята на мадам Осман, красива арабка на средна възраст, която следи модните тенденции, облича тоалетите на „Нина Ричи” и „Кристиан Диор” и привидно е щастлива, но вътре в себе си таи болка.

Носителят на „Сребърна мечка” „Мадам Бруе” ще покаже на зрителите как една сенегалска жена решава да живее без да спазва религиозните канони и без да се съобразява с мнението на околните.

Най-награждаваният марокански филм „Господарят на улицата” също е включен в секцията със северноафриканско кино.

Четири хлапета ще представят различното лице на Казабланка. Тунизийският режисьор Абдел Кешиш ще бъде представен с филма „Игра на любовта и случая”, в който младеж от африкански произход, живеещ в Париж се влюбва в актриса от едноименната пиесата на Мариво.

Oще по темата
5 дек 2008 09:46
10

Следващото заглавие от панорамата е „В очакване на щастието” - носител на наградата на ФИПРЕССИ от фестивала в Кан.

Следва алжирският „Самиа”, представящ живота на младо момиче от алжирски произход, което се разкъсва между своето мюсюлманско семейство и приятелите си в Марсилия и документалния „Обичах те силно” – интимна изповед на възрастна берберка, която като млада е правела компания на войници от френската армия.

По време на фестивала за първи път на голям екран в България ще бъдат показани филми от Сирия. Турското кино ще бъде представено с четири заглавия.

Освен филмовата програма, тази година фестивалът „Цветята на Корана” ще има и няколко съпътстващи събития.

Заедно с Форума за арабска култура „Махмуд Даруиш” ще бъде организирано литературно четене на арабски и персийски автори, сред които Низар Каббани, Адонис, Аниса Даруиш, Фадуа Тукан, Парвин Етесами и Нима Юшидж, което ще предшества премиерата на биографичния филм за Джеляледин Руми „Мевляна: Да преминеш в духовното” на 28 януари в Дома на киното.

Преди премиерата на документалния филм „Преоткриването на Персеполис” на 1 февруари в Евро синема, зрителите ще могат да опитат традиционен ирански чай и вкусни ориенталски сладкиши.

На 26 февруари в Червената къща ще се проведе дебат на тема „Ислямската заплаха отново на мода”, организиран отново с помощта на Форум за арабска култура „Махмуд Даруиш”.

Веднага след дебата ще има прожекция на френския филм „Създай ми страна”, представящ всекидневието на децата на имигрантите в Париж.

На 14 януари в Дома на киното ще бъде открита изложбата „Арабският свят на фокус”, предоставена от Форума за арабска култура „Махмуд Даруиш”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 14 години

Bravo!

4

Анонимен

преди 14 години

това не е един филм, а цял мини фест - продължава повече месец и миналата година имаше чудесни филми, като гледам и тази година заглавията са силни, бравос:)

3

Йово

преди 14 години

Цветята на Корана това кой знае каква простотия е в исляма и цвете това е като "трева покривка на слънцето". Нещо не ми се вързва но дано е хубав филма, че от това заглавие някак си не звъчи достуверно.

fallback