Мрачни и призрачни тонове, редуващи се тихи и крещящи звуци съпровождат сънищата на Кейси Белдън (Одет Юстман) в „Нероденият“.

Филмът вплита ужасни видения, обвити в мистика и забулени тайни.

Всичко в живота на Кейси изглежда нормално. Добра студентка, която работи като детегледачка.

Неочаквано в сънищата й нахлуват кошмари, които я съпътстват и през деня.

Героинята разбира, че това, което й се случва, не е нелепа случайност, а съвсем реални заплахи от нероден дух, който отдавна преследва семейството й.

Персонажите се изправят пред същество, което този свят не познава, но то иска да му се покаже.

Режисьорът Дейвид Гойър завърта сюжета около окултното и дуализма.

Пространството е разделено на две – реалност и свръхестествено и около него блуждае двойствената сила на близнаците и безкрайните отражения на огледалото, в които се крие непознатият дух.

Темата за огледалото, благодарение на което може да се надникне в миналото, настоящето и бъдещето, е класическа в ислямската литература. Среща се и в редица други вярвания като символ на пречистването, истинността и искреността.

В „Нероденият“ тази тема не е разгърната, но все пак режисьорът отново преобръща представите за абсолютно невинни предмети около нас, като ги превръща в символ на страха и смъртта.

Така от огледалото (подобно на едноименния филм "Огледала") изскачат разкривени лица, а момче, живеещо наблизо до Кейси, се превръща в образ на злото. Къщата, в която живее тя, също е потопена в мистичното и се очаква, че именно в нея се крият демоничните сили.

Сюжетът е силно заплетен и привлича любопитството. Затова пък са спестени доста моменти, които могат да вкарат зрителя в истинска паника.

В „Нероденият“ последователите на жанра ще си останат с очакването за страхотии и ужаси. Те се появяват наистина, но съвсем за кратко и въпреки че идват с гръм и трясък, страшните мигове си тръгват, преди да грабнат гледащия.

Сякаш и страхът във филма на Гойър е в унисон със злия герой.

Духът иска да се появи на бял свят, но не може, подобно на ужаса, чието "препитание" е да плаши, но някак си също остава нероден.

Вижте трейлър на филма

 


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase