Снимка: Киномания
fallback

Две семейства живеят едно срещу друго. Запознават се, харесват се. Купуват си еднакви мебели, ядат едни и същи гозби, придобиват общи навици. Намразват се.

Това е „Хиндемит“ - вторият пълнометражен филм на режисьора Андрей Слабаков, с който ще се открие 22-рата Киномания.

Главните роли са поверени на Ернестина Шинова и Деян Донков, които се превъплъщават едновременно и в двете гневни и дразнещи се една друга съпружески двойки.

Проектът започва своето начало под името „Неутрална зона“.

По-късно се променя, за да продължи подетата традиция на Слабаков да кръщава филмите си с имена на композитори.

Такъв бе и миналият му филм „Вагнер“. Има още нещо, по което си приличат двата му проекта.

Андрей Слабаков повтаря и жанра: комедия на абсурда, крепящ се предимно на човешките недостатъци.

Колкото повече двете семейства в „Хиндемит“ се опитват да се различават  едно от друго, толкова повече си приличат. Смешно и жалко, двойките придобиват еднаква представа за „различност“.

Действието периодично е разнообразявано от „случайните” появявания на обитателите на квартала, които до един се оказват служители на доскоро съществуващ наблизо лунапарк.

Членовете на двете семейства гледат непрекъснато телевизия, но само и единствено реклами.

В една от текущите рекламни кампании Хиндемит се оказва рекламно лице на всичко, за което човек може да се сети. Най-вече: стремежът на нормалния човек да бъде различен.

Но реалността принуждава този човек да се подчинява на нормите, наложени от обществото. Те го превръщат в еднакъв с останалите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

бг-кино антифен

преди 13 години

Приятна изненада. Нелош филм. Неочаквано добра актьорска игра - вероятно заради жанра, който предполага известно преиграване. Леко кичозен, понатруфен, но на фона на огромната помия в последните години се трае, даже може да се определи като добро попадение.

10

Ива

преди 13 години

Адски добър замисъл, класно изпълнение, на доста места се смях с глас, което по прехвалените американски бози не ми се е случвало отдавна ;) Странна слабост видях в горящите мини- макети на къщите, дано е било режисьорски похват, защото на фона на останалото изглеждаше лаишки ;) Много впечатляващ филм.

9

Тази вечер по БНТ

преди 13 години

гледах филма, поради анонса, който представиха актьорите, участвали в него. Доста тъжен филм, комичното сякаш беше на заден план. Силна ирония, достигаща до сарказъм за съвременния български (и не само) бит. Харесаха ми антирекламите, чрез тях се показва тоталното зомбиране на хората и желанието да правят или притежават нещо интензивно рекламирано. Уважавам желанието на автора да засегне повече теми, но те са така хаотични, че оставят привкус на незавършеност. Отлична игра на Шинова, Донков - п

fallback