Очни лекари в Индия поискаха от съда да забрани официално излъчването на филм, в който главната героиня започва да вижда призраци след трансплантация на роговици, съобщи ВВС. Според лекарите филмът ще отблъсне донорите и пациентите.

Индийското офталмологично общество каза на Върховния съд в Делхи, че творбата, наречена „Очиразбужда митовете за трансплантациите на роговици.

Според лекарите филмът е „вреден от гледна точка на донорите на роговици“ и че няма опасност при извършването на подобна операция.

„Продукцията може да предизвика страхова психоза сред хората, на които им се транплантират роговици, както и на роднините им и всички потенциални донори“, коментира офталмологът Навин Сакхуя пред Ройтерс.

Някои индуси изпитват страх, че ще се преродят в слепци, ако дадат роговиците си за трансплантация, тъй като вярването им е, че поведението им в този живот се отразява на следващия. Лекарите обявиха, че филмът подкопава усилията на индийските актьори Аишвария Рай и Шармила Тагоре, които окуражават хората да стават донори.

Съдът ще гледа делото в сряда, въпреки че филмът вече се излъчва в цяла Индия. Страната се нуждае от 40 000 – 50 000 роговици годишно, но само 15 000 биват дарявани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase