Партията на регионите води на състоялите се вчера в Украйна парламентарни избори. Снимка: Reuters

Управляващата проруска Партия на регионите води на произведените вчера парламентарни избори в Украйна, белязани от силно представяне на опозиция и особено от пробив на националистите, предадоха световните агенции.

Според проучвания екзит-пол формацията на президента Виктор Янукович печели 28 процента от гласовете, съобщи Франс прес.

Опозиционният блок "Отечество" на осъдената на 7 години затвор Юлия Тимошенко - бивш премиер на Украйна, е на второ място с 25 процента. УДАР - новата опозиционна партия на прочутия боксьор Виталий Кличко - е трета с 15 процента. Националистическата партия "Свобода", която досега не бе представена във Върховната Рада, прави пробив и заема четвъртото място с 12,2 процента.

Последната, пета формация, която преодолява петпроцентовия праг за влизане в еднокамарния парламент, са комунистите с 11,6 процента. Новата партия на легендарния футболист Андрий Шевченко получава едва 1,6 процента.

Предварителните очаквания бяха именно тези пет формации да влязат в парламента. Резултатите от екзит-половете показват, че Партията на регионите вероятно ще получи мнозинство заедно с комунистите въпреки силното представяне на опозицията.

Половината от 450-те депутати се избират по пропорционалната избирателна система от предложените партийни листи, а останалите - по мажоритарната система, на един тур. Отговорът на главния въпрос: кой ще съумее да състави управляваща коалиция след изборите - проруските сили или прозападната опозиция - зависи в голяма степен от изхода от надпреварата в едномандатните избирателни райони.

Партията на регионите води в 114 от общо 225-те едномандатни района, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на данни на Централната избирателна комисия при обработени около 5 процента от подадените бюлетини. "Отечество" побеждава в 28 мажоритарни района, "Свобода" – в 6, а УДАР - в 4.

По предварителни данни на ЦИК средната избирателна активност е надхвърлила 57 процента. Най-активни са били гласоподавателите в Западна Украйна, където активността е била над 60 процента. На обратния полюс са южните райони - Одеска област, автономната република Крим и град Севастопол - където са упражнили правото си на вот около 49 процента от избирателите.

Любопитни са резултатите в Киев. Според проучване екзит-пол националистите от "Свобода" получават цели 24 процента и отстъпват в столицата само на блока на Тимошенко, който е първи с 31 процента. Трета с 23 процента е партията УДАР на Виталий Кличко, който е смятан за един от фаворитите на предстоящите напролет кметски избори в Киев. Партията на регионите получава само 10 процента в столицата.

Украинските националисти от "Свобода" печелят в трите най-западни области - Лвовска, Тернополска и Ивано-Франковска.


Централната избирателна комисия планира да оповести официалните предварителни резултати днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase