Снимка БГНЕС, архив

Eдин от основните музеи в Испания, световноизвестният Прадо в Мадрид, реши да преименува хиляди картини на велики художници от миналото.

Причината за такова нестандартно действие беше, че тези картини са „образец на стария свят“, който не отговаря на „етиката на 21 век“, съобщи вестник "Таймс", цитиран от "Телеграф".

Всъщност промените в музея Прадо са част от нов етичен закон в Испания. Различни думи и изрази, които са обидни за малцинствата, хората с увреждания и други групи, се премахват от конституцията на страната.

Правителството планира да направи същото и с културното наследство. Например картината „Принц Фелипе и джуджето Мигел Сопило“ от Родриго де Виландрандо ще бъде прекръстена на „Принц Фелипе и Мигел Сопило“, без да се споменава думата джудже.

"Възродителният процес" ще обхване картини от различни епохи. Те ще бъдат проверени за несъответствие със западните идеи за етика. Имената и описанията на повечето от тях ще бъдат променени.

Ернест Уртасун, министър на културата на Испания, обяви, че ще прегледат всички 17 държавни музея, за да „превъзмогнат колониалната рамка и половите и етнически предразсъдъци, които са увредили историческото и културното ни наследство“.

В музея се съдържат платна на световноизвестни художници като Ел Греко, Веласкес, Гоя, Рембранд и други. Там е и най-пълната колекция от платна на испански художници от 11-ти до 18-ти век.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase