Негово превъзходителство шейхът на Бахрейн Рашид бин Ал Халифа беше на частно посещение в България по покана на своя личен приятел и съветник – международния арт дилър и куратор Стефан Стоянов.

Целта на посещението в страната ни е да обогати личната си колекции с нови творби на съвременното българско изкуство.

Ал Халифа е един от най-големите колекционери в Близкия изток, като в колекцията му има и български автори. Шейхът получи подарък от Стефан Стоянов картина на Красен Кралев.

Бившият министър на младежта и спорта вече има зад гърба си 4 изложби със собствени творби – в София, Варна и Пловдив. Първата от тях беше през 2017 г.

„За мен е истинска чест, че Негово превъзходителство дойде в България и заедно успяхме да направим сериозна обиколка на българските музеи и галерии. Той е възхитен от страната ни, както и от безспорния талант на родните художници“, обясни Стефан Стоянов.

Шейхът купи няколко картини и рисунки на Миряна Тодорова за своята колекция, както и фотографии на Калин Серапионов и картина на Нина Русева. Негово превъзходителство покани лично един от най-известните български графици Людмил Георгиев, Красен Кралев и останалите творци на едномесечна резидентна програма в Бахрейн, която ще бъде организирана от неговата фондация RAK Art Foundation

Стефан Стоянов е куратор на последната самостоятелна изложба на художника „Първа светлина“ подредена в изложбения център „Гайдар Алиев“ в столицата на Азербайджан. Най-новите инсталации на бахрейнския художник, включени в тази експозиция могат да бъдат видяни от публиката до 10 септември 2023 г.

Негово превъзходителство шейх Рашид бин Халифа Ал Халифа е роден през 1952 г. и учи изкуство и дизайн в Hastings College of Art and Design, Съсекс, Англия. Започва творческата си кариера с пейзажна живопис, но в последствие творчеството му се променя сходно с промените в живота и заобикалящата го среда. Фигуративните, ефимерни маслени картини от 80-те години се трансформират в абстрактни форми през 90-те години, което позволява на Рашид да експериментира с други материали и повърхности, като например характерното за него „изпъкнало платно". В новото хилядолетие Рашид започва да абстрахира в по-голяма степен творбите си, като премахва детайли и адаптира различни текстури на повърхността. От 2010 г. насам алуминият се превръща във фокус на работата му, като първо използва гланцова лакова боя върху гладката му фасада, а след това се съсредоточава върху емайла, което води до много по-минималистичен подход в творчеството му.

Рашид Ал Халифа е участвал в множество международни изложби, панаири на изкуството и биеналета в САЩ, Австрия, Турция, Германия, Русия, Великобритания и др.

Изтъкнат художник и уважаван колекционер, Негово превъзходителство шейх Рашид бин Халифа понастоящем е председател на Националния съвет по изкуствата на Бахрейн. Той отдавна се смята за меценат и ревностен поддръжник на изкуството, а през 2020 г. създава фондация RAK Art Foundation с намерението да предостави платформа и възможности на изгряващи художници и творци, както и да направи колекцията си от международно съвременно изкуство (изложена на територията на фондацията) достъпна за обществеността.